Andrej Babiš definitívne prehral boj s ÚPN

Andrej Babiš definitívne prehral boj s ÚPN Foto: FB A. Babiš

Krajský súd zamietol žalobu Andreja Babiša ohľadom jeho evidencie u ŠtB. 

Bratislavský krajský súd v obnovenom konaní zamietol žalobu českého premiéra v demisii Andreja Babiša, že je neoprávnene vedený v archívnych zväzkoch niekdajšej československej tajnej polície ŠtB ako agent. ČTK to povedal hovorca súdu Pavol Adamčiak. Spor sa bratislavskému súdu vrátil po minuloročnom rozhodnutí ústavného súdu, ktorý zrušil právoplatné rozhodnutia krajského aj najvyššieho súdu, ktoré pôvodne dali Babišovi za pravdu v spore s Ústavom pamäti národa (ÚPN).

Podľa Adamčiaka krajský súd rozhodol 30. januára. Voči jeho rozhodnutiu nemožno použiť riadny opravný prostriedok.

Zamietnutie Babišovej žaloby v obnovenom konaní nie je prekvapením. Sudcovia bratislavského súdu boli viazaní rozhodnutím ústavného súdu. Ten vo svojom verdikte okrem iného uviedol, že odporcom v sporoch o evidencii osôb v dokumentoch ŠtB nemá byť ÚPN, ktorý spravuje archívne zväzky ŠtB.

Ústavný súd tiež konštatoval, že súdy v Babišovej kauze rozsudky chybne založili na svedectve bývalých príslušníkov ŠtB, ktorí pri výpovediach pred okresným a krajským súdom neboli zbavení mlčanlivosti. Ústavný súd tiež spochybnil vierohodnosť týchto svedkov, ktorí vypovedali v prospech Babiša a ktorých výpovede boli vtedy kľúčové.

Andrej Babiš aj po tomto verdikte tvrdí, že s ŠtB nespolupracoval a označil záležitosť za vymyslenú. Hovorí o ďalšie žalobe. "Ja sa spojím s mojím právnikom, určite to budem žalovať naďalej. Samozrejme mi to vadí, nikdy som nespolupracoval, nič som nepodpísal a je to vymyslená záležitosť. Takých ľudí, ako som ja, je tam viacero, napríklad otec Adely Banášovej a ďalšie stovky ľudí. To rozhodnutie súdu je také, že ani nevieme, koho máme žalovať. Určite v tom budeme pokračovať," povedal dnes ČTK a ČT Babiš.

Doplnil, že je pripravený sa súdiť celý život. Jeho právnici vraj zažalujú slovenské ministerstvo vnútra alebo Slovenskú informačnú službu, prípadne sa obrátia na Európsky súd pre ľudské práva.