Smer navrhuje zmenu tlačového zákona v prospech politikov

Smer navrhuje zmenu tlačového zákona v prospech politikov Foto: ÚV SR

Poslanci vládnej strany Smer-SD navrhli vrátiť do tlačového zákona právo politikov na zverejnenie reakcie na články v médiách, ktoré sa týkajú ich osoby. Predlohu novely zákona poslanci predložili do parlamentu.

 

V prípade schválenia návrhu budú musieť noviny, časopisy či tlačové agentúry od tohtoročného mája až na výnimky znova bezplatne zverejňovať reakcie politikov na vytlačené skutkové tvrdenia, ktoré sa dotkli ich cti, dôstojnosti alebo súkromia. Novo budú môcť politici aj verejnosť okrem využitia takzvaného práva na odpoveď požadovať k rovnakému článku aj opravu prípadných konkrétnych chýb, zatiaľ čo v súčasnosti právo verejnosti na opravu zaniká v prípade uverejnenia reakcie.

Právo na odpoveď politikov a verejnosti na články novín, časopisov a tlačových agentúr pôvodne zaviedla v roku 2008 prvú Ficova vláda. Opatrenie bolo súčasťou nového tlačového zákona, ktorý vyvolal kritiku vydavateľov, opozície a medzinárodných organizácií pre možné ohrozenie slobody tlače. V roku 2011 vláda Ivety Radičovej zrušila právo politikov na zverejnenie reakcie na články. V platnosti zostala možnosť domáhať sa opravy faktických chýb.

Ak vydavatelia periodickej tlače alebo tlačová agentúra neuverejnia reakciu alebo opravu, bude môcť dotknutá osoba podľa spomínaného návrhu novely tlačového zákona novo požiadať súd tiež o priznanie odškodného vo výške od 1660 do 4980 eur.

Toto právo v čase jeho platnosti využil napríklad Fico. Práve on ohlásil na sneme svojej strany v decembri iniciatívu za návratu práva politikov na zverejnenie odpovede .

Fico má dlhodobo napäté vzťahy s niektorými médiami.