Denník N: Haščák mal Kočnerovi veľakrát pomáhať so svojimi médiami

Denník N: Haščák mal Kočnerovi veľakrát pomáhať so svojimi médiami Reprofoto RTVS

SMS správa medzi Marianom Kočnerom a Jaroslavom Haščákom o odj…ní nejakého „čuráka“ nebola jediná komunikácia medzi obvineným z vraždy Jána Kuciaka a šéfom finančnej skupiny Penta. Haščák mal s Kočnerom podľa vyšetrovateľa, ktorý skúmal ich vzájomnú komunikáciu, „veľmi blízky a priateľský vzťah.“


Denník N dnes zverejnil v troch textoch informácie z uznesenia o vznesení obvinenia Kočnerovi za objednávku vraždy Jána Kuciaka. V ňom sa píše aj o vzťahu Kočnera so šéfom Penty. Z komunikácie medzi nimi je zrejmé, že Haščák údajne zabezpečil Kočnerovi stopnúť v médiách istú kompromitujúcu fotku Kočnera a tiež mal pomôcť, aby v médiách (pravdepodobne tých, ktoré vlastní Penta) bol Kočner zobrazený v lepšom svetle.

„Okrem iného sa bavia o tom, ako Slavo zabezpečil, aby sa nikde nedostala fotografia, ako Kočner vyberá asi 100 kusov 500-eurových bankoviek z palubnej dosky, čo malo byť fotené teleobjektívom,“ cituje Denník N z uznesenia, podľa ktorého sa o tom vzájomne informovali v júli 2017. Kto mal túto fotografiu urobiť, nie je z uznesenia zrejmé. „Kočner ho prosí, aby to zastavil. Kočner mu píše, že večer niečo vyplácal, na čo mu Slavo píše, že sa to takto nedá riešiť na dennej báze.“
Haščák ďalej Kočnerovi podľa uznesenia píše, „že mu veľakrát pomohol s jeho médiami, lebo mu je kamarát a aj preto, lebo si to, ako o ňom píšu, niekedy nezaslúži, ale, žiaľ, niekedy áno“.

Odporúčame aj:  Monika Tódová prináša podrobnosti o tom, ako Kočner so Zsuzsovou pásli stádo vplyvných ľudí

Penta vlastní vydavateľstvo News and Media holding, medzi médiá vydavateľstva patrí napríklad denník Plus Jeden deň, ktorý viackrát v článkoch obhajoval záujmy Penty. Zároveň vo vydavateľstve (najprv v Plus 7 dní a potom v Plus Jeden deň) pracovala kontroverzná redaktorka Martina Ruttkayová. Na jej nadštandartné kontakty s Kočnerom upozornili vedenie NMH jej kolegovia z redakcie, napriek tomu vo vydavateľstve ostala a to na celkom vplyvnej pozícii - ako politická redaktorka.

Viac: Redaktori Plus 7 dní žiadali prepustenie kolegyne kvôli kontaktom s Kočnerom

Pomáhal Haščák stopnúť zverejnenie kompromitujúcej fotky Kočnera s bankovkami?

Požiadali sme o stanovisko šéfa News and Media holding, ten zatiaľ nereagoval. Hovorca Penty Martin Danko reagoval takto: „Pán Haščák nikdy nezariaďoval v prospech M. Kočnera zastavovanie článkov, ktoré sa týkali jeho osoby v médiách NMH. Stačí sa pozrieť na počet a charakter článkov, ktoré o Kočnerovi v týchto médiách vyšli od doby, kedy sa stala Penta vlastníkom NMH. Za posledné tri roky viac ako 200 článkov v drvivej väčšine negatívnych. Informácie, ktoré citujete sú vytrhnuté z kontextu. Pán Haščák aj preto poskytol rozsiahly rozhovor redakcii Aktuality.sk v ktorom podrobne popisuje svoj vzťah s M. Kočnerom. Rozhovor by mal vyjsť v najbližších dňoch,“ reagoval pre Omediach.com Danko.
kritické články o Pente vychádzali prevažne len v Trende, naopak Plus jeden deň v článkoch promoval, či obhajoval záujmy a biznis Penty. Viac:

Ako funguje horúca linka medzi Pentou a šéfredaktorkou
O majiteľovi len to najlepšie – takto vyzerá žurnalistika v Plus jeden deň
Denník Penty opäť neupozornil na konflikt záujmov
Denník Plus Jeden deň bojuje za slaninu Penty 

Denník Penty opäť neupozornil na konflikt záujmov


„S Marianom Kočnerom som mal sporadický vzťah, stretávali sme sa nepravidelne, niekoľkokrát do roka. Nikdy sme spolu nepodnikali,” povedal minulý týždeň šéf finančnej skupiny Penta.

„Vnímal som ho ako osobu, ktorá sa snaží získavať výhody a pozície za to, že využíva informácie a svoju sieť kontaktov. Bol známy aj tým, že často rôznym ľuďom na trhu posielal správy. Bol to spôsob, ktorým sa snažil udržiavať kontakt, ich obsah ale často býval bezvýznamný. Preto som takúto komunikáciu mal tendenciu ukončiť tým, že si to povieme, až keď sa najbližšie stretneme. Takto vnímam aj ten obsah, ktorý v týchto dňoch citujú médiá,“ vyhlásil Haščák.