Ukrajinský prezident navrhol výmenu novinára Vyšynského za Sencova

Ukrajinský prezident navrhol výmenu novinára Vyšynského za Sencova Foto: FB Sencov

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes navrhol výmenu novinára Kyryla Vyšynského väzneného v Kyjeve za režiséra Oleho Sencova odsúdeného v Rusku na dvadsať rokov.

 

V televíznom prejave vyhlásil, že dvadsaťštyri námorníkov, čakajúcich v Moskve na súd kvôli údajnému narušeniu ruských hraníc, žiada oslobodiť bezpodmienečne.

"Skutočne chceme, aby takýto okamih nastal čo najskôr," uviedol prezident vo vyhlásení, ktoré urobil dva dni pred mimoriadnymi parlamentnými voľbami. "Sme pripravení vymeniť ho (Vyšynského) za Sencova," konštatoval. Ukrajinský režisér Sencov si odpykáva trest za údajné teroristické akcie na okupovanom Kryme; Vyšynskyj, ktorý má ukrajinský aj ruský pas, čelí obvineniu z vlastizrady za údajné sprisahanie s Ruskom. Súdny proces má pokračovať dnes v Kyjeve.

Ukrajinských námorníkov, zadržaných vlani v novembri pri incidente v Kerčskom prielive, by sa podľa Želenského výmena týkať nemala. "O výmene našich námorníkov nehovoríme. Tých nám (Rusi) musia vrátiť," zdôraznil prezident.

Sencova odsúdil ruský vojenský súd v roku 2015 za údajné vytvorenie teroristickej skupiny, ktorá na jar predchádzajúceho roka podpálila v krymskom Simferopole kancelárie organizácie Ruské spoločenstvo Krym a regionálne pobočky vládnej strany Jednotné Rusko. Režisér obvinenia odmieta, jeho oslobodenie opakovane žiada mnoho západných štátnikov a medzinárodných organizácií aj mnoho známych osobností filmového a divadelného sveta. Protesty proti jeho väzneniu zaznievajú aj v Rusku.

Vyšynskyj, ktorý používa aj ruský prepis svojho mena Vyšinskij, bol zatknutý vlani v máji v Kyjeve. Obvinený bol z vlastizrady a nezákonného ozbrojovania, hrozí mu až 15 rokov. Na súd čaká v kyjevskom väzení, termín väzby vyprší budúci pondelok. O jeho ďalšom osude by mal rozhodnúť súd na dnešnom zasadnutí v Kyjeve.