Prezidentka si bola uctiť pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej pri ich dome (FOTO)

Prezidentka si bola uctiť pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej pri ich dome (FOTO) Foto: KP SR

Prezidentka Zuzana Čaputová si v piatok 21. februára 2020 uctila vo Veľkej Mači pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej v deň druhého výročia ich vraždy.

 

"Mladí ľudia, ktorí plánovali svadbu a spoločný život, zomreli rukou vraha, ktorý chcel umlčať pravdu. Ak si objednávatelia vraždy mysleli, že smrť odradí ostatných novinárov v odhaľovaní celospoločenských káuz, prerátali sa. Čo nestihol dokončiť Ján Kuciak, dokončia iní. Spojili nás, česť pamiatke Jána a Martiny!"

Odporúčame aj: Pellegrini: Je mi ľúto zmareného života dvoch mladých ľudí (VIDEO)

"Rešpekt k pravde je esenciou právneho štátu a žiadna civilizovaná a demokratická spoločnosť nemôže existovať bez toho, aby v nej pôsobili ľudia, ktorých profesionálnou povinnosťou je pravdu hľadať, nachádzať a tlmočiť ju spoluobčanom. Pravdu musia hľadať vedci a akademické inštitúcie, lebo bez poznania reality – či už prírodnej, alebo spoločenskej – nie je možný ďalší rozvoj. Pravdu musia hľadať orgány justície, lebo bez jej zistenia a zohľadnenia nie je možné uplatňovať spravodlivosť. Pravdu o tom, čo sa v spoločnosti deje, ale aj pravdu, že sa v nej objavili vážne poruchy, by mali hľadať a zverejňovať novinári. Najlepší z nich to robia. Robil to aj Ján Kuciak," povedala prezidentka v príhovore pri príležitosti druhého výročia vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.