Křetínský by s Mediaset mohli mať záujem o ProSieben

Křetínský by s Mediaset mohli mať záujem o ProSieben Foto: EPholding

Riaditeľ nemeckej spoločnosti ProSiebenSat.1 Media Max Conze nečakane odstúpil a z firmy odišiel. Medzi analytikmi sa špekuluje, že nemeckú mediálnu a rozhlasovú spoločnosť by sa mohol snažiť prevziať taliansky mediálny podnik Mediaset, ktorý by sa na tento účel spojil s českým miliardárom Danielom Křetínským.

 

Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

"Spoločnosť Czech Media Invest dianie okolo ProSiebenSat.1 sleduje z pozície jedného z významných akcionárov. Špekulácie ale komentovať nebudeme," povedal dnes ČTK Daniel Častvaj, člen predstavenstva spoločnosti Czech Media Invest (CMI), ktorú Křetínský spoluvlastní a riadi.

Správa o odchode Conzeho, ktorý bol na čele ProSieben od polovice roka 2018, prichádza len niekoľko dní potom, čo Mediaset zvýšil podiel v ProSieben na takmer 20 percent. Conze sa kvôli zlej finančnej situácii ProSieben ocital pod čoraz väčším tlakom.

K užšiemu spojeniu s Mediaset, ktorý má pod kontrolou bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi, bol Conze skôr skeptický, poznamenal Reuters. Najväčšia talianska mediálna spoločnosť potrebuje ProSieben pre svoj plán na vytvorenie celoeurópskej televízie.

Skupina CMI vlastní v ProSieben desaťpercentný podiel. Podľa analytikov spoločnosti Citi, na ktorú sa odvoláva Reuters, je možné, že by sa Mediaset mohol spojiť s českým investorom a pokúsiť sa firmu prevziať celú.

Akcie ProSieben na správu o odchode Conziho zareagovali silným rastom. Dopoludnia pridávali okolo deviatich percent, než zisky zmiernili zhruba na päť percent.