Šéf siete schránkových novín: Využijeme všetky možnosti, aby sme minimalizovali straty a prežili krízu

Šéf siete schránkových novín: Využijeme všetky možnosti, aby sme minimalizovali straty a prežili krízu

Epidémia koronavírusu dostala do neľahkej situácie aj médiá. Printové médiá zažívajú krízu, aká tu ešte nebola. Inzercia klesá, so zatvorenými stánkami a karanténou obyvateľstva klesá aj predaj titulov.

 Ako sa dotkla súčasná situácia vydavateľstva Regionpress odpovedá generálny riaditeľ MARTIN ILAVSKÝ. Regionpress vydáva sieť regionálnych schránkových novín zadarmo roznášaných do 1,5 milióna domácností.

Archívna foto: TA3

Ako hodnotíte súčasnú situáciu?

Situácia sa vyvíja praktický každý deň a každý týždeň sa veľa vecí mení. V našom vydavateľstve sme prijali opatrenia na ochranu zdravia a možnej nákazy epidémiou, príkazom práce z domu a striedania sa na pracovisku, aby sme zamedzili kumulovaniu ľudí v kanceláriách. Prevádzka v tlačiarenskej výrobe zatiaľ pokračuje v normálnom režime pri používaní ochranných prostriedkov a režimu pravidelného dezinfikovania priestorov.

Odporúčame aj: Lukáš Fila z Denníka N: Môže sa stať, že denná tlač v nejakom okamihu nebude môcť vychádzať

Ako zasiahla vaše vydavateľstvo?

Výpadok inzercie, od zavedenia opatrení počas marcových týždňov postupne rástol od 20 do 50%. Kompenzovali sme ho znížením stranového rozsahu novín, v budúcnosti prichádza do úvahy aj úprava periodicity vydávania.

Odporúčame aj: Šéfredaktor Aktualít žiada čitateľov o podporu

Aké usporné opatrenia robíte alebo chystáte - ako sa dotknú ľudí vo Vašom vydavateľstve, ako sa dotknú titulov?

Úsporné opatrenia budú kopírovať vývoj. Pripadá do úvahy postupné skracovanie pracovných hodín zamestnancov a úspora nákladov naprieč celou firmou. Všetko bude závisieť od ďalšieho vývoja a vydavateľstvo využije všetky možnosti, aby minimalizovalo straty a prežilo krízu, akými sú odloženie daní a odvodov, splátok a leasingov, ak to bude nevyhnutné aj krátenie miezd.

Zatiaľ sa snažíme komunikovať s klientami a prinášať im pozitívny pohľad na situáciu a vývoj po skončení epidémie. Priniesli sme klientom pohľad na možnosti ako zvíťaziť nad krízou a ako nestratiť kontakt s ich zákazníkmi, aby čo najrýchlejšie mohli zaujať svoje pôvodné miesto na trhu a dobiehať straty. Našich inzerentov sa snažíme motivovať súťažou o 5 najlepších nápadov ako si poradiť s krízou, ktoré odmeníme inzertnou podporou v novinách v hodnote 5.000 €, plus bezplatným vypracovaním online stratégie pre úspech projektu na internete.

Aké sú vaše predpovede ako situácia zasiahne mediálny a reklamný trh?

Veľmi ťažko sa dajú odhadnúť dopady krízy a veľa závisí od toho ako dlho bude trvať.
Kľúčové sú opatrenia vlády a EÚ, pretože bez ich pomoci a opatrení to malí s strední podnikatelia sami nezvládnu. Medzi nich sa samozrejme rátajú aj médiá, o to skôr keď sú printové.