Čína hrozí odvetou USA kvôli problémom s vízami čínskych novinárov

Čína dnes pohrozila odvetou, ak americká vláda bude pokračovať podľa Pekingu v nepriateľskom rokovaní proti čínskym novinárom v USA.

 

Uviedla to agentúra Reuters. Čínskym reportérom za oceánom hrozí, že budú musieť krajinu opustiť, pretože im čoskoro skončí platnosť víz. Podľa čínskeho štátneho denníka Global Times by sa čínska reciprocita mohla týkať Američanov v Hongkongu.

"Ak budú Spojené štáty vo svojom konaní pokračovať, Čína odpovie svojimi (...) opatreniami, aby obhájila svoje práva," uviedol hovorca čínskeho ministerstva zahraničia Wang Weng-pin. Nespresnil ale, koľkých čínskych novinárov sa problém s vízami týka, ani akú povahu by mohli čínske odvetné kroky mať.

Šéfredaktor denníka Global Times Chu Si-ťin ale na svojom twitterovom účte napísal, že reakcia Číny by sa mohla zamerať na amerických reportérov v Hongkongu. Denník Global Times vydáva vládnuca komunistická strana.

Od 11. mája tohto roku, kedy Spojené štáty obmedzili pobyt čínskych žurnalistov na 90 dní s možnosťou predĺženia, ešte žiaden čínsky novinár podľa Wanga toto predĺženie neobdržal.

Americko-čínske vzťahy sa v poslednej dobe výrazne zhoršili z mnohých dôvodov, ako je koronavírus či nezhody v obchodných otázkach. V uplynulých mesiacoch ich poznamenali tiež vzájomné odvetné akcie proti novinárom oboch krajín. V marci Spojené štáty znížili zo 160 na 100 počet čínskych občanov, ktorí môžu v USA pracovať pre čínske štátne médiá. Čína tento rok vyhostila amerických novinárov z denníkov The New York Times, The Wall Street Journal a Washington Post.