Generálna prokuratúra preskúma trestné stíhanie novinára

Generálna prokuratúra preskúma trestné stíhanie novinára Archív TV Markíza

Prípad trestného stíhania známeho novinára sa dostal ku Generálnemu prokurátorovi.

 

 

„Generálny prokurátor Jaromír Čižnár vydal dnes (v pondelok 8. septembra 2014) pokyn námestníkovi generálneho prokurátora pre trestný úsek Petrovi Šufliarskemu na preskúmanie zákonnosti trestného stíhania Dušana K.," povedala pre Omédiách.com hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová.

Investigatívny novinár Dušan Karolyi je trestne stíhaný za článok v týždenníku Trend Prešovská Hlava XXII, kde kritizoval pomery v slovenskom súdnictve, kde písal o prípade bývalého príslušníka Úradu boja proti organizovanej kriminalite Jaroslava Dujavu, ktorý zorganizoval nezákonné nasadenie kukláčov, bol podozrivý zo zneužívania právomocí verejného činiteľa, bol zaň trestne stíhaný, ale súdy nekonali a trestné stíhanie bolo premlčané.

Viac: Proti stíhaniu novinára sa podpisujú známe osobnosti. Chcú byť stíhané tiež

Vyšetrovateľ za tento článok obvinil D. Karolyiho zo spáchania trestného činu ohovárania. Na webe vznikla Iniciatíva na podporu trestne stíhaného novinára Karolyiho, ku ktorej sa pridávajú novinári, aktivisti aj politici. Proti trestnému stíhaniu sa ozvala aj slovenská pobočka Medzinárodného tlačového inštitútu.