Úrad vlády: Článok Sme o Ficovej chuti vyrábať ruské zbrane je lož

Úrad vlády: Článok Sme o Ficovej chuti vyrábať ruské zbrane je lož Foto: Úrad vlády

Pred vyjdením článku o plánovanom stretnutí Putina s Ficom a zbraniach tlačové oddelenie Úradu vlády odmietlo odpovedať na otázky Sme. Fico o návšteve hovoril len pre ruskú vládnu tlačovú agentúru. Teraz má tlačové oddelenie Fica k článku výhrady. 

 

 

„Na júnovom rokovaní s prezidentom Vladimírom Putinom chce premiér Robert Fico hovoriť aj o výrobe ruských zbraní na Slovensku. Fico to povedal v rozhovore pre ruskú vládnu tlačovú agentúru TASS v Moskve," napísal denník Sme v článku s názvom Fico by rád vyrábal ruské zbrane.

„To je úplne mimo nášho zarámcovania v NATO, naopak, my sa musíme zbaviť akejkoľvek vojenskej ruskej techniky," cituje denník Františka Šebeja z Most-Híd. Ak by aj výroba bola pre niektoré slovenské firmy výhodná, podľa Šebeja je politická cena privysoká.

Tlačové oddelenie Úradu vlády označilo článok za lož. „Podsúva čitateľom informáciu o údajnom zámere predsedu vlády spustiť na Slovensku výrobu ruských zbraní. Táto informácia je však nepravdivá, pretože pri téme, o ktorej denník v článku píše, nejde o žiadnu novú výrobu, ale len zmluvné doriešenie licencovania už existujúcej výroby zbraní v SR." Úrad vlády kritizuje denník za to, že v článku nepoužil vysvetlenie Ministerstva hospodárstva, ktoré redaktorovi poslali.

Celé stanovisko tlačového oddelenia Úradu vlády: Solidarita SME s Denníkom N v priamom prenose – lož o údajnej Ficovej chuti vyrábať ruské zbrane

Článok pritom použil aj vyjadrenie z ministerstva: „Ministerstvo hospodárstva tvrdí, že Fico nemal na mysli novú techniku. Hovoril vraj o licencovaní vojenských súčiastok, ktoré sa už dnes vyrábajú na Slovensku a vyvážajú sa do zahraničia," napísalo Sme.

Denník SME pri príprave článku požiadal o stanovisko aj tlačové oddelenia Fica: „Úrad vlády Ficove slová nepotvrdil ani nepoprel. Na otázky denníka SME dlhodobo neodpovedá," píše Sme. Slovenským novinárom počas letu do Moskvy Fico povedal len toľko, že tam chce rokovať o dodávkach ropy a plynu a spolupráci v oblasti atómovej energie, píše v článku Sme.

Požiadali sme o stanovisko vedenie denníka Sme.