Na obzore je dopingový škandál, na ktorý upozorňujú médiá

Na obzore je dopingový škandál, na ktorý upozorňujú médiá Ilustr.foto: IAAF

Médiá získali 12 tisíc krvných testov svetových bežcov, viac ako 800 z nich má podozrivé výsledky.

 

 

Nemecká televízna stanica ARD a britský denník Sunday Times informovali, že získali prístup k 12 tisícom krvných testov od 5000 pretekárov z databázy medzinárodnej federácie IAAF. Podľa týchto médií z nich vyplýva, že tretina medailistov z olympijských hier a majstrovstiev sveta v rokoch 2001 až 2012 v behoch na 800 metrov a dlhších mala podozrivé výsledky. Žiadny z nich o medailu neprišiel.

Zástupcovia ARD a Sunday Times dostali záznamy od tajného informátora a nechali ich preskúmať austrálskymi antidopingovými expertmi Robinom Parisottym a Michaelom Ashendenom. "Nikdy som nevidel tak znepokojujúco abnormálne krvné hodnoty. Vyzerá to, že veľa atlétov dopoval a beztrestne," povedal Parisotto.

Podľa reportáže ARD malo podozrivé výsledky testov 146 medailistov, vrátane držiteľov 55 zlatých medailí zo stredných a dlhých tratí.

Predseda IAAF Lamine Diack sa na zasadnutí Medzinárodného olympijského výboru v Kuala Lumpure odmietol vyjadriť s tým, že nemá potrebné informácie. Podľa generálneho sekretára Essar Gabriela federácie čaká na preklad reportáže ARD, ktorá bola odvysielaná v sobotu večer.

Vo svojom vyjadrení pre reláciu ARD a Sunday Times vedenie IAAF obhajovalo svoj antidopingový systém. "Akýkoľvek iný prístup, najmä využívanie údajov zhromaždených počas dlhšej doby pre rôzne účely, s rôznymi cieľmi a pomocou odlišných metód analýzy, nie je nič iné ako špekulácie," uviedla federácia vo vyhlásení.

Informáciami sa mieni zaoberať Svetová antidopingová agentúra. "Prekvapuje ma, koľko z IAAF uniká informácií, a som si istý, že sa budú pátrať po tom zdrojmi," uviedol šéf WADA Craig Reedie.

Už vlani v decembri ARD poukázala na údajný systematický doping atlétov v Rusku a Keni, ktorý potom začali IAAF a WADA preverovať. Teraz prišla nemecká stanica s ďalšími obvineniami týkajúcich sa týchto krajín. Podľa nich viac ako 80 ruských medailí a 18 kenských medailí z vrcholných podujatí získali atléti s podozrivými výsledkami testov.