Vatikán vyšetruje únik dôverných dokumentov, ktoré skončili u novinárov

Vatikán vyšetruje únik dôverných dokumentov, ktoré skončili u novinárov Foto: Vatican.com

Vatikán sa snaží zabrániť vydaniu kníh, ktoré sľubujú odhalenie údajných finančných nezrovnalostí vo finančnej správe Vatikánu.

Vo Vatikáne majú ďalšiu aféru s odcudzením dôverných interných dokumentov, ktorá je podobná prípadu VatiLeaks z roku 2012. Vtedy bol za únik informácií odsúdený komorník vtedajšieho pápeža Benedikta XVI.

Podľa agentúry APA prokuratúra obvinila dvoch členov pápežskej komisie za to, že sa nabúrali do počítača hlavného audítora, ktorý mal dohliadať na transparentnosť hospodárenia cirkevného štátu. Informácie vraj odovzdávali novinárom. Zatknutý bol vysoko postavený španielsky duchovný a laická členka komisie, uviedli prokurátori.

Generálny audítor Libero Milone bol vymenovaný pápežom do funkcie tento rok v júni. Vo vatikánskej hierarchii je úplne nezávislý a môže overovať hospodárenie a riadenie akejkoľvek zložky cirkevného štátu. Na jeho popud začali úrady preverovať podozrenie, že sa ktosi nabúral do jeho počítača.

Taliansky denník La Stampa informoval, že boli vydané zatykače na dvoch členov osobitnej pápežskej komisie COSEA, ktorá má dohliadať na administratívnu reorganizáciu vatikánskeho aparátu. Túto komisiu vymenoval pápež krátko po svojom nástupe do úradu v roku 2013. Prokuratúra dnes potvrdila, že už cez víkend boli zatknutí dvaja ľudia - španielsky duchovný Lucio Ángel Vallejo Balda a laická členka komisie Francesca Chaouqui. Žena bola prepustená po tom, čo sľúbila, že bude s vyšetrovateľmi plne spolupracovať.

Vyšetrovanie podľa všetkého súvisí s plánovaným vydaním dvoch kníh, v ktorých sa ich autori - Gianluigi Nuzzi a Emiliano Fittipaldi - zameriavajú práve na vatikánsku finančnú správu. Knihy sľubujú odhalenie údajných nezrovnalostí a majú vyjsť v stredu. Vatikán ale zvažuje právne kroky, aby vydávanie kníh zabránil. Obsahujú totiž podľa neho ukradnuté dokumenty a sú "zradou dôvery danej pápežom", citovala z oficiálneho vyjadrenia agentúra ANSA.