Vatikán začal vyšetrovanie novinárov kvôli úniku materiálov

Vatikán začal vyšetrovanie novinárov kvôli úniku materiálov

Novú kauzu prirovnávajú k tzv. kauze z roku 2012 pod názvom VatiLeaks.

 

 

Vatikán dnes začal v rámci vyšetrovania úniku materiálov poukazujúcich na údajnú spreneveru cirkevných fondov pre chudobných a chorých vyšetrovať dvoch talianskych novinárov, ktorí na nezrovnalosti upozornili. Informovala o tom agentúra AP. Gianluigi Nuzzi a Emiliano Fittipaldi vo svojich knihách napísali, že pápežská kúria pre potreby svojich členov spreneverila okolo 400 miliónov eur.

 

Nuzziho kniha Avarizia (Chamtivosť) a Fittipaldiho Via Crucis (Krížová cesta) čerpali informácie o finančných machináciách vo vedení cirkevného štátu z dokumentov získaných z počítača hlavného audítora, ktorý mal dohliadať na transparentnosť hospodárenia Vatikánu.

Prokuratúra už v tejto súvislosti minulý týždeň obvinila dvoch členov zvláštnej pápežskej reformnej komisie, španielskeho duchovného Lucia Ángela Vallejo Baldaa a laickú členku komisie Francescu Chaouquio, ktorí sa údajne nabúrali do počítača a dokumenty odovzdali novinárom. Teraz začal Vatikán vyšetrovať aj dvoch talianskych novinárov, potvrdil dnes hovorca Svätej stolice Federico Lombardi.

Pápežskú komisiu Cose menoval pápež František krátko po svojom nástupe do úradu v roku 2013. Dohliadať má na administratívnu reorganizáciu vatikánskeho aparátu.

Nuzzi sa podľa agentúry AP teraz nachádza v Nemecku a o vyšetrovaní svojej osoby zatiaľ žiadne informácie nemá. Fittipaldi dnes uviedol len, že je to cena, ktorú musí platiť za to, že robí svoju prácu.

Podobný prípad s únikom dôverných interných dokumentov Vatikán už raz riešil. Kvôli afére z roku 2012 známej pod menom VatiLeaks bol nakoniec odsúdený komorník vtedajšieho pápeža Benedikta XVI. Paolo Gabriele.