OBSE žiada Vatikán, aby zastavil súdne stíhanie investigatívnych novinárov

OBSE žiada Vatikán, aby zastavil súdne stíhanie investigatívnych novinárov Foto: sheltervg4.com

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) dnes vyzvala Vatikán, aby zrušil obžalobu dvoch talianskych investigatívnych novinárov, ktorí informovali o prípadoch finančnej sprenevery vo Vatikáne.

"Novinári musia byť slobodní, aby mohli informovať o veciach verejného záujmu a mohli chrániť svoje zdroje. Vyzývam vatikánskej úrady, aby rešpektovali práva novinárov v súlade so záväzkami OBSE," zdôraznila hovorkyňa OBSE Dunja Mijatovič v tlačovom vyhlásení.

Proces súvisiaci s touto aférou začne v utorok a na lavici obžalovaných zasadne celkom päť ľudí. Žurnalistom podľa právnikov hrozí štyri až osem rokov väzenia.

Aféra prepukla kvôli knihám novinárov Gianluigiho Nuzziho a Emiliana Fittipaldiho, ktorí napísali, že pápežská kúria pre potreby svojich členov spreneverila asi 400 miliónov eur. Obaja pritom čerpali informácie z dokumentov získaných z počítača hlavného audítora, ktorý mal dohliadať na transparentnosť hospodárenia Vatikánu.

Okrem Nuzziho a Fittipaldiho sú medzi obžalovanými dvaja členovia zvláštnej pápežskej reformnej komisie. Ide o španielskeho duchovného Lucia Ángela Vallejo Balda a laickú členku komisie Francescu Chaouquiovú, ktorí sa do počítača audítora údajne dostali a dokumenty odovzdali novinárom. Piatym súdenými je Baldov tajomník Nicola Maio.