RSF: Vstupujeme do novej éry propagandy

RSF: Vstupujeme do novej éry propagandy Ilustr. reprofoto youtube/ Denník N

Mimovládna organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) zverejnila rebríček slobody tlače vo svete.

Slovensko síce postúpilo zo 14. na 12. miesto a s pomedzi postkomunistických krajín má najlepšie miesto. No tento rok získalo viac negatívnych bodov ako vlani, takže postup v rebríčku je daný tým, že "konkurenti", vrátane prepadávajúceho Česka, si pohoršili ešte viac. ČR klesla na 21. Česko sa tak dostalo do čela druhej kategórie štátov, kde je situácia "uspokojivá", teda okrem iného medzi USA, Francúzsko, Britániu či Austráliu a Juhoafrickú republiku.

Podľa organizácie sa za posledný rok situácia vo svete zhoršila, a to najmä na americkom kontinente, ktorý prvýkrát v celkovom priemere skončil kvôli rastúcemu množstvu vrážd novinárov za Afrikou.

Hoci je Európa naďalej oblasťou, kde sú média najslobodnejšia, RSF zaznamenala zhoršenie situácie kvôli "zneužitiu" kontrašpionáže a boju proti terorizmu na prijatie legislatívnych opatrení umožňujúcich sledovanie novinárov. Zvyšuje sa prípad konfliktov záujmu a kontrola štátu nad verejnými orgánmi, ale niekedy aj nad súkromnými médiami. "To ukazuje, že kontinent nezaznamenáva pozitívny vývoj," usudzuje RSF.

"Všetky ukazovatele rebríčku vykazujú zhoršenie situácie. Mnohé orgány verejnej správy sa snažia získať kontrolu vo svojich krajinách v obavách z príliš veľkého priestoru pre verejnú diskusiu," povedal agentúre AFP generálny tajomník RSF Christophe Deloire.

"V súčasnej dobe je stále ľahšie pre mocenské štruktúry obracať sa priamo na verejnosť prostredníctvom nových technológií, a súbežne je tam viac násilia proti všetkým predstaviteľom nezávislého spravodajstva," dodal.

"Vstupujeme do novej éry propagandy, keď nové technológie umožňujú s nízkymi nákladmi viesť vlastnú komunikáciu, dodávať svoje diktované informácie," upozornil tiež Deloire s tým, že proti nim stoja novinári, ktorí sa naďalej snažia tento tok triediť a vytrhávať tak zrna od pliev.

Prvú päticu najslobodomyseľnejších štátov tvoria Fínsko, Holandsko, Nórsko, Dánsko a Nový Zéland. V prvej desiatke sú len dve mimoeurópske krajiny, zhodou okolností obe zo Strednej Ameriky: šiesta Kostarika a desiata Jamajka. Najhoršie sú tradične Severná Kórea a africká Eritrea.

Najlepšie si za rok polepšilo Tunisko (o 30 miest na 96.) vďaka menšiemu násiliu proti novinárom a Ukrajina (o 22 miest na 107.) po zmiernení konfliktu na východe krajiny. Najväčší prepad zaznamenalo Poľsko (o 29 miest na 47.) kvôli aktivite novej vlády proti médiám a Tadžikistan (o 34 miest na 150.) kvôli vzrastajúcemu autoritatívnemu režimu. Za Tadžikistanom skončilo na 151. mieste Turecko, ktoré sa usiluje o aproximáciu s Európskou úniou.

RSF so sídlom v Paríži má pri zostavovaní každoročného rebríčka v jednotlivých krajinách na zreteli mnoho kritérií, a to od legislatívy, dodržiavania plurality názorov, transparentnosti, majetkovej kontroly médií, autocenzúru až po mieru násilia voči novinárom.

Rebríček krajín podľa slobody médií na rok 2016:
1. Fínsko
2. Holandsko
3. Nórsko
4. Dánsko
5. Nový Zéland
6. Kostarika
7. Švajčiarsko
8. Švédsko
9. Írsko
10. Jamajka
11. Rakúsko
12. Slovensko
13. Belgicko
...
16. Nemecko
...
20. Uruguaj
21. Česko
22. Surinam
...
25. Austrália
...
38. Británia
...
41. USA
...
45. Francúzsko
...
67. Maďarsko
...
72. Japonsko
...
89. Grécko
...
101. Izrael
...
120. Afganistan
...
147. Pakistan
148. Rusko
149. Mexiko
...
165. Saudská Arábia
...
176. Čína
177. Sýria
178. Turkménsko
179. Severná Kórea
180. Eritrea

Zdroj: RSF