Väznená novinárka dostala cenu UNESCO

Väznená novinárka dostala cenu UNESCO Reprofoto Meydan TV

Svetovou cenu za slobodu tlače dnes v Helsinkách UNESCO udelila väznenej azerbajdžanskej novinárke Chadídže Ismailovej.

Redaktorka Rádia Sloboda, ktorá si v Baku odpykáva trest 7,5 roka väzenia, dostala cenu za významný prínos k obrane slobody slova.

Vyznamenanie spolu s finančnou odmenou 25 tisíc dolárov prevzala vo Fínsku matka väznenej novinárky Elmira Ismailová. Generálna riaditeľka UNESCO Irina Bokovová v prejave uviedla, že Chadídža Ismailov "nikdy neustúpila od obrany ľudských práv bez ohľadu na prekážky".

Ismailová bola vlani v septembri v Baku odsúdená na 7,5 roka za údajné daňové úniky, nezákonné podnikanie a sprenevery. Kritici režimu považujú jej uväznenie za pomstu za to, že si trúfala písať o podnikaní rodinného klanu prezidenta Ilhama Alijeva.

Ismailová, ktorá je držiteľkou ocenenia medzinárodnej organizácie Human Rights Watch a PEN-klubu, akúkoľvek vinu popiera. Svoje odsúdenie označila za odplatu za svoj boj proti korupcii v najvyšších kruhoch.

Novinárka, ktoré sa v rusky hovoriacich médiách prezýva aj "azerbajdžanský Havel", sa mala predvlani na jeseň zúčastniť pražskej akcie Forum 2000. Úrady jej však znemožnili odletieť do Prahy. Už vtedy sa obávala zatknutia a uväznenia.