Niektorí redaktori odmietajú ísť do Ria kvôli obavám z vírusu zika

Niektorí redaktori odmietajú ísť do Ria kvôli obavám z vírusu zika Ilustr.foto: FB. Slov.olymp.tím

Niekoľko športových reportérov spravodajskej stanice BBC odmieta ísť do Ria de Janeiro, odkiaľ by mali podávať správy o súťažiach na letných olympijských hrách.

Obávajú sa totiž, že sa nakazia vírusom zika. Napísal to britský The Daily Mail.
Známy reportér rozhlasovej stanice BBC Richard Conway už svojim nadriadeným oznámil, že do Ria nepôjde. A hrozí, že približne 12 ďalších ho bude nasledovať, napísal The Daily Mail. Podľa denníka by tým mohlo byť zásadne ovplyvnené rozhlasové spravodajstvo o olympiáde v Británii, pretože BBC je jedinou nespoplatnenou stanicou, ktorá bude z Ria vysielať.

"Samozrejme vedenie nemôže nikoho nútiť, a tiež to absolútne nemá v úmysle, pretože je to citlivá téma. Ale je to pre nich hotová nočná mora," vyhlásil nemenovaný zdroj z BBC.

"Reportérov budeme do Ria vysielať na princípe dobrovoľnosti. A ako to pri týchto veľkých udalostiach býva, nájdu sa ľudia, ktorí nebudú môcť z rôznych dôvodov ísť," vyhlásil hovorca BBC.

Svoju účasť na olympiáde kvôli vírusu zika odrieklo aj viacero športových hviezd - niektorí poprední tenisti, napríklad česká tenisová jednotka Tomáš Berdych, wimbledonský finalista Milos Raonic či svetová päťka Simona Halepová z Rumunska. Do Ria nepôjdu kvôli šíreniu vírusu zika tiež štyria najlepší golfisti sveta na čele s Austrálčanom Jasonom Dayom.

Ochorenie vírusom zika, ktorý prenášajú komáre, má obvykle mierny priebeh. Veľké nebezpečenstvo predstavuje pre ľudský plod. Lekári sa domnievajú, že môže zapríčiniť nedostatočný vývin mozgu, takzvanú mikrocefáliu. Spájaný je tiež sa vzácnym Guillain-Barrého syndrómom, ktorý sa prejavuje obrnou svalstva.

Súčasná epidémia vírusu zika trvá zhruba rok a najviac prípadov ochorení bolo zaznamenaných práve v Brazílii. Vírus sa rozšíril do takmer celej Južnej a Strednej Ameriky. Zaznamenaný bol v jednotlivých prípadoch aj na iných kontinentoch.