Za fotku bosej poslankyne nesmie reportér rok do snemovne

Za fotku bosej poslankyne nesmie reportér rok do snemovne Foto: Paweł Dąbrowski

Rok nesmie vkročiť do dolnej komory poľského parlamentu, Sejmu, fotoreportér denníka Super Express.

 

 

Zákazom bol potrestaný za snímku opozičnej poslankyne, ktorú zachytil v okamihu, keď si vyzula lodičky. Médiá sa čudujú a protestujú, znalci hovoria o "nebezpečnom kroku smerom k cenzúre". Trest pre fotoreportéra Pawła Dąbrowskeho zaskočil aj samu poslankyňu. "Fotka ma nijak neurazila," tvrdí Lidia Gądek.

Inkriminovanú fotku zverejnil Super Express minulý mesiac s poznámkou, že poslankyňa je lekárka, a tak vie, ako sa starať o zdravie: v poslaneckej lavici sa vyzula a predviedla bosé nohy. Na otázku ohľadom svojho "uvoľneného správania" poslankyňa vysvetlila, že má problémy s krvným obehom a sotva vydrží celý deň na nohách bez odpočinku; preto dopriala nohám chvíľku relaxácie.

Po troch týždňoch na fotografiu zareagoval veliteľ stráže, dohliadajúci podľa pokynov predsedu snemovne na poriadok, a rozhodol o ročnom zákaze vstupu reportéra, až do 20. septembra 2017. Dąbrowskeho snímky podľa neho "nezachytávajú prácu Sejmu, ale znevažujú parlament".

Rozhodnutie pobúrilo fotoreportérov a novinárov z rôznych médií. Škandálom vraj nebola fotografie, ale trest.

"Sejm je verejné miesto, poslanci sú v práci za naše peniaze. Ak sa rýpu v nose, škrabú na zadku či chodia bosí, je to prejav ich verejné aktivity. Požadujeme okamžité zrušenie zákazu," vyzýva na sociálnych sieťach fotoreportér Maksymilian Rigamonti.