Print this page

Kultový film Zväčšenina budú premietať v digitálnej podobe Foto: SFÚ

Svetový deň audiovizuálneho dedičstva si pripomíname 27. októbra.

Pri tejto príležitosti uvedie bratislavské Kino Lumière digitálnu zreštaurovanú verziu kultového filmu talianskeho režiséra Michelangela Antonioniho Zväčšenina (1966), ktorý dodnes oslovuje filmovú verejnosť pre jeho dobovú myšlienkovú i obrazovú revoltu. Film bude v premiére uvedený vo štvrtok o 18.00 hod. ako súčasť najväčšej filmovej putovnej prehliadky Projekt 100.

Svetový deň audiovizuálneho dedičstva sústreďuje pozornosť na podporu a význam audiovizuálneho dedičstva svetovej kinematografie a zároveň poukazuje na súčasné aktivity v oblasti digitalizácie a reštaurovania. Slovenský filmový ústav (SFÚ) ako jediná štátna pamäťová organizácia v oblasti audiovízie na Slovensku pravidelne pri tejto príležitosti uvádza na špeciálnej projekcii v Kine Lumière jeden z významných filmov svetovej kinematografie. Tento rok budú mať diváci vďaka SFÚ, ktorý vlastní licenciu na uvedenie filmu na Slovensku, možnosť vidieť najdiváckejší film talianskeho režiséra Michelangela Antonioniho Zväčšenina (1966), ktorý nakrútil v Londýne na motívy novely argentínskeho spisovateľa Julia Cortazára.

Film Zväčšenina je svojbytnou psychologickou štúdiou moderného človeka s jeho vnútornou neistotou a zmätkami. Jeho hlavným hrdinom je bohatý, úspešný a sebavedomý módny fotograf Thomas, ktorý bez konkrétneho zámeru v opustenom parku odfotí milenecký pár a až po vyvolaní negatívov zistí, že zachytil niečo, o čom nemal nikto vedieť. Tento záhadný a vzrušujúci príbeh jedného dňa v živote londýnskeho fotografa nie je atraktívny len námetom, autenticitu jeho výpovede podčiarkuje pôsobivá hudba Herbieho Hancocka a kapely The Yardbirds, atmosféra pop-artu, drogovej kultúry i voľného sexu.

„Zväčšenina je dodnes umelecky najambicióznejšou reflexiou tej revolučnej doby," reflektuje túto snímku filmový publicista František Gyarfáš vo zvláštnom vydaní mesačníka Film.sk, venovanom prehliadke Projekt 100. „Je to dodnes nádherný, elegantný, napínavý a hlboký film. Intelektuálne poctivý, poeticky silný a vizuálne skvelý. S tajomstvom, kvôli ktorému sa oplatí nedýchať. Reprezentuje esenciu 60. rokov minulého storočia viac ako akýkoľvek iný film." V čase svojej premiéry získal Zlatu palmu a Cenu filmových klubov na MFF Cannes 1967, Ceny americkej Národnej spoločnosti filmových kritikov za najlepší film a réžiu a bol nominovaný na Oscara za najlepšiu réžiu a pôvodný scenár, na Zlatý glóbus za najlepší zahraničný film v angličtine na ceny BAFTA v kategóriách najlepší britský film a najlepšia britská výprava (farba).

Film Zväčšenina, ktorý v digitálnej reštaurovanej verzii uvádza do slovenských kín SFÚ, je súčasťou najväčšej filmovej putovnej prehliadky Projekt 100, ktorú organizuje už 22 rokov Asociácia slovenských filmových klubov. V minulosti sa takto k divákom dostali i ďalšie diela svetovej kinematografie, a to výrazovo i tematicky nadčasový film Hirošima, moja láska (1959) režiséra Alaina Resnaisa, autobiografický film 8 1/2 (1963) Federica Felliniho a jeden z významných filmov nemej éry Východ slnka (1927) od Friedricha W. Murnaua.