Print this page

Ekologická stolička SENO, inšpirovaná hornatou krajinou Slovenska, je určená pre krátkodobé sedenie do verejných priestorov.

Sedacia časť stoličky je vyrobená z biodegradovateľného a 100 % recyklovateľného materiálu. Jej autor - Ján Forgáč, študent Fakulty architektúry Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, získal so stoličkou Národní cenu za studentský design 2017 * GRAND.

Do súťaže sa tento rok prihlásilo 256 autorov s 231 prácami z 12 univerzít a vysokých škôl a 16 stredných odborných škôl. Práce študentov hodnotili tri nezávislé poroty zložené celom z 53 pedagógov, dizajnérov a architektov. Víťazný projekt zaujal porotu nielen po technickej stránke, ale najmä svojim experimentálnym prístupom k nábytkovému dizajnu.

Primárnym materiálom na výrobu stoličky bola sušená tráva a seno zmiešané s celulózovým lepidlom. Zmes bola lisovaná za vysokého tlaku vo forme. Podstavec z ohýbaného drôtu a sedacia časť sú vzájomne prepojené dômyselne navrhnutým tvarovým spojom bez ďalších prídavných súčiastok. Konštrukcia stoličky pozostáva len z dvoch častí, ktoré spája napätie medzi doskou a drôtom, ktorý z oboch strán zapadá do vyfrézovaných drážok sedacej časti.

Autor riešil aj otázku životnosti. "Áno, seno v prírode dlho nevydrží, ale to vnímam ako pozitívnu vlastnosť. Pri použití v interiéri, správnom postupe a lisovaní, je možné zo sena vytvoriť homogénny a pevný materiál, ktorý vykazuje prijateľnú mechanickú a tvarovú stálosť. Pokiaľ by však po nejakom čase došlo k poškodeniu sedacej časti, je možné ju veľmi jednoducho vymeniť za novú a tú starú s čistým svedomím vyhodiť na kompost," hovorí Ján Forgáč.