Print this page

Operné vysielanie Rádia Devín je počas roku 2013 výrazne profilované oslavami 200. výročia narodenia Richarda Wagnera. Do tohto dramaturgického konceptu prispeje aj priamy prenos predstavenia hudobnej drámy Zlato Rýna Metropolitnej opery v New Yorku v sobotu 6. apríla o 19-tej hodine.

Zlato Rýna je monumentálnym prológom v rámci tetralógie Prsteň Niebelungov a uvádza poslucháčov do členitého deja základnou zápletkou: sporom o mýtický poklad rieky Rýn a o vládu nad svetom. Tetralógia je dielom naozaj ojedinelým a impozantným. Podľa želania Richarda Wagnera sa mali štyri drámy uvádzať štyri večery za sebou; Zlato Rýna označil ako „predvečer". Predstavenie opery MET je pre slovenského poslucháča zaujímavé aj tým, že v nej účinkuje slovenský tenorista Štefan Margita v úlohe Logeho.
V inscenácii diela v MET budú ďalej účinkovať Mark Delavan, Wendy Bryn Hammer, Stephanie Blythe, Dwayne Croft, Richard Cox, Eric Owens a ďalší. Zbor a orchester MET diriguje jej šéfdirigent - svetoznámy taliansky dirigent Fabio Luisi. Režijne dielo pripravil skúsený Robert Lepage.

Priamym prenosom na Rádiu Devín vás budú v sobotu 6 apríla od 19.00 sprevádzať Igor Javorský a Ján Dúbravský.