Print this page

Dvaja novinári z Ruska a jeden z Ukrajiny boli zabití v Stredoafrickej republike neznámymi útočníkmi, ktorí napadli ich vozidlo. Informovali o tom tlačové agentúry s odvolaním na starostu mesta Sibut, v blízkosti ktorého došlo k útoku.

Podľa ruskej tlačovej agentúry TASS mali dvaja zo zabitých novinárske preukazy denníka Izvestija. Prezidentský hovorca Stredoafrickej republiky potvrdil, že sa v blízkosti mesta Sibut našli telá troch osôb "európskeho vzhľadu", ale nepoznal ich národnosť ani profesiu.

Ruské médiá uviedli, že o život prišli novinár Orchan Džemal, režisér Alexander Rastorgujev a kameraman Kirill Radčenko. Podľa nezávislej televízie Dožď natáčali film o ruských žoldnieroch pôsobiacich v Stredoafrickej republike, a to z Vágnerovej súkromnej vojenskej spoločnosti, ktorá nasadila nájomných vojakov na východe Ukrajiny či v Sýrii.

Podľa nemenovaného ruského bezpečnostného zdroja, ktorý citovala agentúra AFP, nemá ruské veľvyslanectvo v Bangui ani ruský poradca stredoafrického prezidenta vedomosť o prítomnosti ruských či ukrajinských novinárov v krajine.

Moskva od začiatku tohto roka poslala do Stredoafrickej republiky vojenského školiteľa, dodala miestnej armáde zbrane a zaisťuje bezpečnosť prezidenta Faustina-Archangea Touadéra, ktorého bezpečnostný poradca je z Ruska.

Oficiálne má tento ruský program posilniť stredoafrickú armádu, ktorá čelí veľkým problémom na území štátu, ktorého výraznú časť ovládajú ozbrojené skupiny. Moskva ale chce podľa analytikov predovšetkým posilniť svoj vplyv v krajine bohatej na suroviny, ako sú diamanty, zlato, urán či drevo.