Print this page

Lidl spolu so zákazníkmi už po štvrtýkrát pomôže vážne chorým novorodencom.

 

Každé dve hodiny potrebuje jeden novorodenec na Slovensku intenzívnu lekársku starostlivosť. Týchto viac ako päťtisíc detí narodených za jeden rok dostane vďaka zákazníkom spoločnosti Lidl Slovenská republika dôležitú pomoc. V rámci štvrtého ročníka projektu „Dobré rozprávky“ môžu všetky slovenské nemocnice umožňujúce bezplatný pôrod opäť získať zostavu život zachraňujúcich prístrojov – monitor srdca a inkubátor.

Od pondelka 5. novembra môžete za každých 20 € nákupu získať jednu z troch jedinečných audiorozprávok na motívy príbehov Pavla Dobšinského: „Koza odratá a jež“, „Tri citróny“ a „Trojruža“ za symbolické 1 €. A toto jedno Euro opäť dokáže zázraky, Lidl totiž slovenským nemocniciam venuje zostavu život zachraňujúcich prístrojov pre novorodencov v hodnote celého výnosu z akcie. Cieľom projektu je podporiť čo najviac 53 novorodeneckých pracovísk vo všetkých nemocniciach, ktoré na Slovensku umožňujú bezplatný pôrod. „Rozprávky učia deti, že dobro vždy zvíťazí nad zlom. Dobro však nad zlom víťazí aj v skutočnom živote, pokiaľ sa dobrí ľudia spoja a podajú pomocnú ruku tým, ktorí to potrebujú. Verím, že spolu s našimi zákazníkmi sa nám znova podarí pomôcť našim najmenším a najbezbrannejším v ich boji o to najcennejšie - zdravie,“ uviedol Matúš Gála, generálny riaditeľ spoločnosti Lidl Slovenská republika.

„Moderná liečba dnes vychádza z medicíny založenej na dôkazoch a táto určuje akým spôsobom sa má postupovať pri oživovaní novorodenca. Najnovšie európske odporúčania stanovili, že pri resuscitácii je potrebné použiť aj monitor, ktorý je schopný snímať elektrickú aktivitu srdca. Preto je ´srdcom´ ponúkanej sady prístrojov práve takýto monitor, ktorý je navyše použiteľný aj pri sledovaní životných funkcií dieťaťa vyžadujúceho si intenzívnu starostlivosť,“ uviedol prof. MUDr. Mirko Zibolen, CSc, hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre neonatológiu, a doplnil: „Nemocnice získajú aj inkubátor, ktorý zabezpečuje termoneutrálne prostredie pre dieťa a jemu i ošetrujúcemu personálu poskytuje potrebný komfort.“ Hodnota každej zostavy prístrojov prevyšuje 16 600 €.

V roku 2015 venoval Lidl vďaka svojim zákazníkom 14 nemocniciam v 10 slovenských mestách 34 život zachraňujúcich inkubátorov. Tieto pracoviská pomáhajú najrizikovejším novorodencom. O rok neskôr sa diskontný reťazec rozhodol ísť ešte ďalej a podať pomocnú ruku všetkým deťom, ktoré o to najcennejšie – svoj život – musia bojovať od prvých chvíľ. Spoločne so svojimi zákazníkmi venoval všetkým slovenským pôrodniciam umožňujúcim bezplatný pôrod zostavu život zachraňujúcich prístrojov. V minulom roku získali dôležité vybavenie všetky novorodenecké pracoviská. Za predošlé tri roky získali slovenské nemocnice vďaka zákazníkom Lidla prístroje v hodnote takmer 2,5 milióna eur.

Vďaka nasadeniu a profesionalite lekárov a zdravotníckeho personálu sa dnes darí zachrániť život väčšiny detí, ktoré sa narodia predčasne alebo s komplikáciami. Tzv. „zlaté prvé minúty“ po narodení sú síce krátkym, ale mimoriadne dôležitým obdobím, kedy sa rozhoduje o kvalite života dieťaťa do budúcnosti. „Novorodenecké oddelenia získajú týmto darom ďalšie vybavenie s cieľom nielen novorodencov zachrániť, ale zároveň im ponúknuť šancu na ďalší kvalitný a plnohodnotný život,“ uzavrel prof. Zibolen.