Print this page

ZAPARKUJ.TO v Žiari nad Hronom s Orangeom Foto: Orange

Orange v spolupráci so spoločnosťou Unicorn dnes spúšťa komerčné riešenie mestského parkovania ZAPARKUJ.TO. Riešenie vzniklo v spolupráci so študentmi Slovenskej technickej univerzity v Bratislave a prvým mestom, v ktorom jeho obyvatelia budú môcť od dnes využívať túto inovatívnu službu parkovania, je Žiar nad Hronom.

 

Efektívne parkovanie pre moderné mestá a občanov

ZAPARKUJ.TO ako služba spadajúca do oblasti internetu vecí umožňuje mestám efektívne nastaviť parkovaciu politiku, zabezpečiť pre svojich obyvateľov vyšší komfort, prehľad o využití aktuálnych parkovacích kapacít či jednoduchú úhradu za parkovanie.

„Pri službách internetu vecí je zväčša potrebné navrhnúť a zrealizovať riešenia šité na presné požiadavky zákazníka. Na Slovensku budujeme a rozširujeme vlastnú infraštruktúru na poskytovanie IoT služieb. Vďaka vlastnému zázemiu a spolupráci so špičkovými partnermi tak vieme zákazníkom poskytnúť kompletné riešenie ich potrieb,“ približuje Ivan Golian, riaditeľ úseku informačných systémov a sietí z Orangeu.

„Software je dnes naozaj všade okolo nás a aj táto výnimočná spolupráca silných partnerov priniesla výsledok, ktorý to potvrdzuje. Zdrojový kód, s ktorým sa bežný človek nikdy nestretne, sa zmenil na „apku“, ktorej nielen každý rozumie, ale je pravdepodobné, že ju na dennej báze potrebuje. Každý šofér predsa problém s parkovaním dôverne pozná. Keďže sme software house, je našim poslaním, ak nie povinnosťou, prinášať na trh užitočné riešenia pre každého tak, aby uľahčovali život a najmä šetrili čas a peniaze,“ ozrejmuje Tomáš Konečný, Produkčný riaditeľ slovenského streamu Unicornu.

Na webe aj v prehľadnej aplikácii

Služba ZAPARKUJ.TO je na adrese www.zaparkuj.to dostupná ako webový portál, ale k dispozícii je aj ako praktická aplikácia do smartfónu (pre operačný systém Android aj iOS). Vďaka službe má vodič v reálnom čase k dispozícii informácie o aktuálnej parkovacej situácii na jednotlivých mestských parkoviskách, vie si zistiť obsadenosť konkrétnych miest, podmienky parkovania, ale zároveň môže parkovné aj priamo uhradiť či už prostredníctvom SMS správy alebo platobnou kartou.

Riešenie ponúka aj možnosti ako napríklad upozornenie na vypršanie úhrady parkovného pre parkujúcich, komplexné štatistiky využívania parkovacích kapacít a výber parkovného pre mesto, ale aj poskytnutie informácie o nezaplatenom parkovnom zložkám mestskej polície či prevádzkovateľovi parkoviska.