Print this page

Už o pár týždňov, konkrétne 15. februára, začnú v Bratislave rozsiahle obmdezenia v súvislosti so stavbou D4/R7 a výstavbou vo štvrti Mlynské Nivy.


Na pol roka bude kompletne uzavretá ulica Mlynské Nivy a niektoré zjazdy z Prístavného mosta smerom na Slovnaft a Prístavnú ulicu, čo bude mať veľmi negatívny dopad na dopravu v celej východnej časti Bratislavy. Najväčší nápor na dopravu sa predpokladá na Gagarinovej ulici a na Landererovej ulici, ktoré budú zároveň aj obchádzkovými trasami.

Mesto stálo pred problémom, ako zvládnuť ďalší nárast áut na Gagarinovej ulici a ako viesť dopravu z Prievozskej na Karadžičovu ulicu tak, aby sa neupchala prakticky celá štvrť. K riešeniu dopravných obmedzení, ktoré dnes Bratislavčanom predstavil primátor Matúš Vallo, viedli konkrétne dáta. Na najkritickejšej Gagarinovej ulici prechádza v špičke jedným pruhom autami za hodinu cca 900 ľudí. Súčasná kapacita verejnej dopravy však v tom istom čase prepravuje jedným pruhom 3.000 ľudí a jej kapacita je až 4.700 ľudí. Tento veľký rozdiel viedol všetkých zainteresovaných k úvahe, že pri hľadaní riešení je potrebné uprednostniť ten druh dopravy, ktorým sa prepravuje viac ľudí, a to je MHD. Preto prišlo k rozhodnutiu, a na tomto riešení vznikla široká zhoda aj s dopravnými odborníkmi a aj s predstaviteľmi samospráv mestských častí, že na Gagarinovej ulici zriadime dva bus pruhy. Jeden, v smere do mesta vznikne pridaním tretieho pruhu – bus pruhu – k dvom existujúcim pruhom a druhý smerom von z mesta vznikne tak, že jeden z dvoch existujúcich pruhov vyhradíme len pre verejnú dopravu a osobná doprava pôjde jedným pruhom. V oblasti Mlynských Nív zase pre MHD bude zabezpečená samostatná obchádzková trasa pre MHD, ktorá pôjde po Páričkovej ulici a ostatná, osobná doprava smerom do Starého Mesta, pôjde po Landererovej ulici. MHD sa tým pádom aj na tomto úseku úplne vyhne zápcham.

Čo tým Bratislavčania získajú?
Pokiaľ dnes trvá prejazd Gagarinovou ulicou v špičke cca 30 min, MHD by po Gagarinovej mala aj v špičke prejsť za 6 minút. Pokiaľ cesta z Vrakune po Mlnyské Nivy trvá aj hodinu, po novom verejná doprava zo zastávky Cintorín Vrakuňa po Mlynské Nivy prejde za 14 minút.

Uvedomujeme si, že riešenie, ktoré dnes odprezentoval primátor je pomerne radikálne, zvlášť pre osobnú dopravu, a jeho úspech alebo neúspech záleží aj od toho, ako naň zareagujú Bratislavčania. Či využijú ponúknutú príležitosť dostať sa do mesta výrazne rýchlejšie (dokonca aj oproti súčasnému stavu) a prestúpia vo väčšom počte z áut do MHD. Bude to výhodnejšie aj pre nich samých, lebo rýchlejšie prídu z domu do mesta a rýchlejšie sa vrátia po práci domov. Bude to lepšie pre tých, ktorí autom ísť do mesta jednoducho musia, lebo čím viac ľudí prestúpi do MHD, tým sa im zmenšia zápchy. A bude to výhodné aj pre všetkých ostatných, lebo budeme zažívať menej stresu pri cestovaní po Bratislave – v aute, v MHD, na bicykli aj peši. Obraciame sa na vás s prosbou o trpezlivosť a súčinnosť. Veríme, že aj v takejto kritickej a vynútenej situácii dokáže naše mesto tieto najrozsiahlejšie dopravné obmedzenia v histórii Bratislavy zmierniť a dokáže ich zvládnuť.

Samozrejme, súčasťou riešení sú aj záchytné parkoviská a prednosť pre vozidlá MHD na ďalších svetelných križovatkách vo Vrakuni. Už o niekoľko dní spustíme aj informačnú kampaň, kde budeme o jednotlivých úsekoch a trasách podrobne informovať aby každá Bratislavčanka a každý Bratislavčan vedel, kde budú obmedzenia, ako ich prejsť a čo vo výsledku Bratislava po skončení týchto stavieb získa.

Ako dlho to potrvá?

Uzávera ulice Mlynské Nivy bude na obdobie jedného roka. Prvého pol roka je v pláne úplná uzávera ulice, druhý polrok bude táto ulica sprejazdnená pre MHD. Stavby v oblasti Prístavného mosta potrvajú dva roky, pričom stavebné práce budú rozdelené do 6 etáp a každá ďalšia už bude pre dopravu využívať aj stavby postavené v predchádzajúcej etape, takže dopad na dopravu pri ďalších uzáverách by sa mal postupne znižovať.

Benefity, ktoré prinesie diaľničný obchvat a nový bulvár Mlynské nivy 

  • Vonkajší obchvat Bratislavy odľahčí dopravu na vnútornom obchvate mesta (tranzit pôjde po vonkajšom okruhu) a mali by sa teda zmierniť každodenné ranné a popoludňajšie zápchy v smere z a do Trnavy.
  • Vybudovaním R7, ktorá sa napojí fakticky na Bajkalskú, sa odľahčí tranzitná doprava cez Vrakuňu, Podunajské Biskupice a ďalšie priľahlé obce a znížime tak celodenné zápchy na Gagarinovej a Slovnaftskej ulici. Spojenie Vrakune a Podunajských Biskupíc s mestom získa výrazne novú kvalitu.
  • Okružná križovatka pod Prístavným mostom, ktorá je najviac nehodovým úsekom v Bratislave, bude kompletne mimoúrovňová a bezkolízna, čim saeliminuje  riziko dopravných nehôd.
  • Bratislava získa do užívania novú autobusovú stanicu a nový mestský bulvár, ktorý zmení dnes len tranzitný charakter Mlynských nív.