Print this page

Kriminálka Staré Mesto získala ocenenie na medzinárodnom festivale

Špeciálnu cenu na 15. Medzinárodnom festivale detektívnych filmov v Moskve, ktorú nedávno získala Kriminálka Staré Mesto i diplom predstaviteľke hlavnej ženskej úlohy - nadporučíčky Zuzany Krauzovej, odovzdá predseda Fondu na rozvoj ruskej kinematografie Michail Viktorovič Alexejev.

 

 

 Slávnosť sa uskutoční v sobotu 11. mája predpoludním na pôde Ruského centra pre vedu a kultúru v Bratislave. Na odovzdávaní bude prítomný aj jeho riaditeľ Alexander Bušujev. Okrem producenta prof. Patrika Pašša si ocenenie osobne prevezme aj herečka Zuzana Fialová.

Seriál Kriminálka Staré Mesto, ktorého pokračovanie sa začína nakrúcať už o desať dní, sa úspešne presadil v konkurencii 22 nominovaných diel v kategórii TV seriál z 9 krajín sveta. Na festivale premietli celkovo viac ako 200 audiovizuálnych diel v 6 hlavných kategóriách. „Gratulujem vám k úspechu. Je veľmi cenný, pretože v Rusku v súčasnosti majú boom detektívok a detektívnych seriálov. Jeden televízny kanál odvysiela denne aj tri seriály," komentovala úspech redaktorka ruskej sekcie zahraničného vysielania RTVS Radia Slovakia International (RSI) Irina Sečíková.

„Mimoriadne ma tieto ocenenia tešia, pretože potvrdzujú reakcie slovenských a českých divákov na seriál. Boli mimoriadne priaznivé, 7 dielov videlo v ČR a SR 8 a pol milióna divákov. Medzinárodný úspech súčasne potvrdzuje, že rozhodnutie pokračovať druhou sériou, bolo správne. Samozrejme, je to i odmena za obetavosť štábu, ktorý nakrúcal vo veľmi tvrdých podmienkach. A súčasne i motivácia, pretože nakrúcanie nových príbehov nebude oveľa ľahšie," reagoval producent Patrik Pašš.

RTVS plánuje odvysielať druhú sériu šiestich častí seriálu Kriminálka Staré Mesto už na jeseň. „Sme radi, že pokračovanie obľúbeného detektívneho seriálu sa na obrazovkách Jednotky objaví v rámci jesennej vysielacej štruktúry. Ambíciou RTVS je podporovať pôvodnú hranú tvorbu na oveľa väčšom priestore, ako tomu bolo v minulosti. Preto sme už začali pripravovať nový hraný televízny seriál, ktorý ponúkneme divákom verejnoprávnej televízie ešte v tomto roku," povedal programový riaditeľ RTVS Tibor Búza.

Seriál Kriminálka Staré Mesto vznikol v koprodukcii produkčnej spoločnosti TRIGON PRODUCTION, RTVS a ČT a s finančným príspevkom Audiovizuálneho fondu.

Na 15. Medzinárodnom festivale detektívnych filmov v Moskve boli medzi nominovanými aj dva televízne filmy dramatického cyklu RTVS Filmoviedky, konkrétne časti Nočný trezor a Výstrel navyše – na cenu za herecký výkon v tejto Filmoviedke bol nominovaný herec Peter Kočiš, ktorý je moderátorom magazínu o novinkách zo sveta filmu Kinorama (každú sobotu večer na Dvojke).

Viac informácií o Medzinárodnom festivale detektívnych filmov v Moskve:
http://www.detectivefest.ru/english/index.php