Print this page

Obsah májového čísla Film.sk je vysoko aktuálny. Zaoberá sa otázkou legálnej dostupnosti filmov na internete a časť svojho priestoru venuje dôležitej téme, ktorá je vo filmovom spracovaní režiséra Roberta Kirchhoffa pod názvom Kauza Cervanová obrazom našej spoločnosti.

Časť obsahu májového čísla pri príležitosti aktuálneho 50. výročia Slovenského filmového ústavu (SFÚ) mapuje jeho históriu i súčasnosť.

Téma dostupnosti filmov na internete je veľmi atraktívna. Keď nový film prichádza do kín, a najmä, ak ide o dielo známeho režiséra alebo o oceňovanú snímku, mnohí filmoví nadšenci ho chcú vidieť skôr, než sa im naskytne táto možnosť na plátnach kín. Na základe tohto podnetu i rôznorodých diskusií o filmoch na internete, sa májové číslo Film.sk zameriava na skúmanie možností, kedy je legálne a kedy nelegálne stiahnuť si film z internetu. Zároveň sa pokúša zodpovedať na otázku, čo by kinematografii na internete na Slovensku najviac pomohlo. Na podobnú otázku vo Film.sk odpovedá aj režisér Robert Kirchhoff. Je súčasťou ústredného rozhovoru s Kirchhoffom, kde hovorí nielen o novom filme Kauza Cervanová, ktorého je Slovenský filmový ústav (SFÚ) koproducentom, ale aj o svojich pripravovaných projektoch. Zákulisie vzniku filmu Kauza Cervanová približuje tiež v rubrike Novinky. Jeho dokumentárna tragédia nie je pátraním po vrahoch, ani snahou dokázať niečiu nevinu. Oveľa viac je obrazom našej spoločnosti. Novinky predstavujú aj koprodukčnú česko-slovenskú rozprávku v réžii Pavla Göbla Kovář z Podlesí o mestečku, na ktoré bola uvalená kliatba.

Recenzie tentoraz hodnotia slovenské filmy. Ide o tri celovečerné debuty, ktoré vstúpili do slovenských kín minulý mesiac. Jedným z nich je dokumentárny film ABSOLVENTI/Sloboda nie je zadarmo režiséra Tomáša Krupu, ktorý sa tematicky dotýka veľkého počtu mladých ľudí na Slovensku. Druhým je tiež dokument, a to úsmevné, poetické a autorské Exponáty alebo príbehy z kaštieľa, ktoré nakrútil ostrieľanejší filmár Palo Korec. Napokon Film.sk hodnotí celovečerný debut Juraja Kiliána, poviedkový film Intrigy, inšpirovaný príbehmi z troch národných literatúr. Zaujímavý pohľad na dokumentárny film Dušana Trančíka Hodina dejepisu s témou Trianonu podáva vo Film.sk významný filmový publicista Pavel Branko, ktorý ho považuje za dielo, presahujúce hranicu vytýčenú skromným, no významovo nabitým názvom. Číslo je tentoraz bohaté aj na mnohé správy a zaujímavosti z filmového diania. Čitatelia sa dozvedia niečo o financovaní filmu Mesiačiky režisérky Diany Fabiánovej formou crowd fundingu, o novom česko-slovenskom dokumentárnom projekte Colnica, o ďalšom pokračovaní cyklu autorských dokumentov Slovenské kino, aj o slovenských filmoch na festivale GoEast vo Wiesbadene i o udelení Ceny filmových novinárov dramaturgii Kina Lumière.

Aj v tomto čísle pokračuje seriál Svet spravodajského filmu, v ktorom Film.sk upozorňuje na filmové týždenníky Týždeň vo filme z archívu SFÚ v programe televízie TA3. Pravidelnou je tiež rubrika Tipy mesiaca, v máji na zaujímavé tituly z programu Kina Lumière upozorňuje filmová publicistka Nina Šilanová. Záujemcovia si vo Film.sk prečítajú aj to, na čom pracujú producent Tomáš Kaminský, režisér a animátor Jakub Kroner a dokumentarista Samuel Jaško a o svojich obľúbených slovenských filmoch hovorí Vladislava Fekete, riaditeľka Divadelného ústavu. V rubrike Myslím si, ktorá od začiatku tohto roka nahradila pôvodné Plus / mínus a každý mesiac v nej formou glosy alebo komentára reflektuje aktuálne dianie v kinematografii iný autor, sa v máji zamýšľa filmový publicista Jaroslav Hochel. Ďalšie pravidelné rubriky prinášajú prehľad podujatí na Slovensku i podujatí so slovenským filmom v zahraničí, správy z filmového diania a tiež uzávierky na rôzne granty a podporné programy. Film.sk upozorňuje aj na nové DVD nosiče a filmové publikácie a viac sa v ňom dá dočítať o pripravovaných publikáciách z edičného oddelenia SFÚ, ktoré by mali vyjsť v najbližšom období.

Od apríla, kedy si SFÚ pripomenul svoje 50. výročie, sa v každom čísle Film.sk až do konca roka čitatelia dozvedia zaujímavé informácie zo zákulisia ústavu, týkajúce sa jeho histórie aj súčasnosti. Pripravená je séria článkov, mapujúca dejiny SFÚ po jednotlivých dekádach očami jeho zamestnancov, a tiež texty približujúce prácu v jeho jednotlivých oddeleniach. Keďže vznik SFÚ sa datuje do roku 1963, pod logom výročia SFÚ je do aktuálneho čísla zaradená časť o rokoch šesťdesiatych, a z oddelení Film.sk predstavuje Filmový archív. Súčasťou májového Film.sk je aj vkladaná príloha Domáce a zahraničné ocenenia slovenských filmov a tvorcov v roku 2012.