Print this page

 

 

Slovensko príde pri čerpaní peňazí Európskej únie v súčasnom programovom období 2014 až 2020 minimálne o ďalších 80 mil. eur v Operačnom programe Výskum a inovácie. Ide o finančné prostriedky, ktoré bolo potrebné vyčerpať do konca minulého roka. Už minulý rok Slovensko takto prišlo o ďalších 27 miliónov. Predsedníčka poslaneckého klubu OĽANO Veronika Remišová to považuje za škandál a hovorí o neschopnosti nominantov SNS na ministerstve školstva.

„Už od decembra minulého roka upozorňujeme, že Slovensku hrozí historicky najvyššia strata v eurofondoch, predovšetkým v operačnom programe, ktorý má na starosti ministerka školstva Martina Lubyová," hovorí predsedníčka poslaneckého klubu OĽANO Veronika Remišová.

„Pani ministerka sa vyhovárala, že za zlé výsledky môžu prijímatelia, teda vysoké školy, vedci a podniky. Nie je to pravda a odmietame názor, že ľudia pracujúci vo výskume sú neschopní. Prvým problémom bola neschopnosť ministerstva vypísať riadne výzvy, a teda peniaze nemá kto využiť. Druhý problém je, že veľkú časť z doteraz rozdelených peňazí dalo ministerstvo samo sebe, keď projekty za 85 miliónov eur pridelilo svojej podriadenej organizácii Centrum vedecko-technických informácií," upozorňuje Remišová a dodáva, že za posledné dva roky príde Slovensko o viac ako 100 miliónov eur, ktoré boli určené pre univerzity, vedcov a výskumné inštitúcie. Za túto astronomickú stratu sú zodpovední nominanti SNS, minister Plavčan, ktorý spôsobil škandál s eurofondmi a ministerka Lubyová, ktorej neschopnosť viedla k tejto obrovskej strate.

„Nám ide v prvom rade o to, aby mali slovenskí výskumníci dobré podmienky na prácu a aby sme eurofondy využili čo najlepšie. Je to pre Slovensko veľká príležitosť. Kvalitná veda znamená kvalitnejšie pracovné miesta. Dobré pracovné miesta znamenajú lepšie platy a vyššiu životnú úroveň. Nemôžeme predsa dopustiť, aby sa obrovské zdroje, ktoré majú Slovensku pomôcť takto strácali. Vyzývame preto premiéra, aby urobil poriadok na ministerstve školstva, pretože neschopnosť nominantov SNS v tak dôležitej oblasti, ako je vzdelávanie a výskum ničí budúcnosť a prosperitu Slovenska," vyzvala premiéra Pellegriniho Veronika Remišová.