Print this page

Gustáv Husák, bývalý československý prezident a významný komunistický politik, je desiatym finalistom Top 10 ankety Najväčší Slovák, ktorého predstaví RTVS v dokumente a diskusii už zajtra 24. apríla o 20:30. Jeho príbehom bude divákov sprevádzať historik a predseda KSS Jozef Hrdlička.


Gustáv Husák, vyštudovaný právnik, prešiel počas svojho života mnohými vzostupmi aj pádmi. V pamätiach zostal najmä ako generálny tajomník Komunistickej strany Československa a prezident Československej socialistickej republiky. Gustáv Husák sa o politiku a verejný život zaujímal od mladosti. Počas Slovenského národného povstania sa aktívne zapojil do bojov, politickému životu sa venoval aj po druhej svetovej vojne. V roku 1951 bol zatknutý a o tri roky neskôr odsúdený v procese s tzv. buržoáznymi nacionalistami. V roku 1960 bol po rozsiahlej amnestii prepustený a v plnom rozsahu rehabilitovaný. Postupne sa vracal aj do politického života, až sa stal generálnym tajomníkom Komunistickej strany Československa a v rokoch 1975 – 1989 bol prezidentom Československej socialistickej republiky.

„Za éry Gustáva Husáka, napriek tomu, že nedošlo k naplneniu vízií a nádejí na reformu československého socializmu, prežilo Slovensko veľmi významný hospodársky, vzdelanostný, sociálny a kultúrny rozvoj,“ uviedol Jozef Hrdlička, ktorý sa v ankete Najväčší Slovák ujal funkcie obhajcu Gustáva Husáka. Husák sa funkcie prezidenta po nežnej revolúcii dobrovoľne vzdal. „Ťažko povedať, ako by sa zachoval niekto iný v pozícii Gustáva Husáka v hektickom období novembra 89. Faktom však je, že Husák pochopil udalosti a vývoj vo svete i v našej vlasti a zaslúžil sa o pokojný ústavný a štátnický vývoj v našej krajine.,“ dodal J. Hrdlička.

Do diskusie, ktorá bude nasledovať po dokument, sa zapoja spolu s Jozefom Hrdličkom aj historik Michal Macháček a politik František Mikloško.