Print this page

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť dnes prvýkrát dôrazne upozornila na nereálnosť naplnenia vyrovnaného rozpočtu. Riziko nesplnenia tohto cieľa vyhodnotila ako „vysoké“. Rozpočtová rada tak robí, keď rozpočtu chýba viac ako pol miliardy eur. Tentokrát výpadok odhadla na skoro 800 miliónov euro.

„Potvrdzujú sa tak naše upozornenia, že vyrovnaný rozpočet bola od začiatku len chiméra“, hovorí tieňový minister financií a hospodárstva a poslanec OĽANO Eduard Heger. "To je druhá zlá správa o verejných financiách. Hneď po medzinárodnej hanbe utŕženej minulý týždeň, keď Eurostat oznámil, že neverí vlaňajším údajom o financiách Slovenska vo výške stoviek miliónov eur."

Žiadame zastupujúceho ministra financií Petra Pellegriniho, aby sa rozhodne postavil za vyrovnaný štátny rozpočet a jasne sa vyjadril, ako slovenská vláda bude rozpočtové riziká riešiť. Finančná disciplína je dôležitá hodnota, bez ktorej si Slovensko neudrží zdravé verejné financie a hrozí mu cesta k finančnému kolapsu, čo v žiadnom prípade nemôžeme dovoliť, uzatvára Eduard Heger.

Slovensko utŕžilo medzinárodnú hanbu a hrozí mu deficit 1%

Včera vydal Eurostat (štatistický úrad EÚ) jarnú notifikáciu deficitov jednotlivých krajín EÚ. Voči Slovensku vzniesol Eurostat výhrady ku kvalite dát vo vzťahu v výdavkom. Ak by sa potvrdilo, že ich Slovensko neuviedlo správne, mohli by spôsobiť o 0,3% HDP vyšší deficit, ako doteraz Ministerstvo financií SR a slovenský štatistický úrad uvádzali. Štát tak minul viac ako plánoval, Eurostat ide preto tieto neuvedené výdavky preskúmať.

“Je to hanba pre Slovensko. Týmto sa dostalo do podozrenia zo skresľovania údajov pre výpočet deficitu za minulý rok, keď sa mu vo výpočtoch "stratilo" asi 270 miliónov eur. Takúto vizitku si vyslúžilo ako jediné zo všetkých krajín EÚ. Ak by sa potvrdilo, že o túto sumu sa zvýšia výdavky rozpočtu, deficit by skončil nie na hodnote 0,7%, ale až 1% HDP. To je 20%-ný nárast oproti predchádzajúcemu roku a opätovné nesplnenie cieľa.“

Strane Smer by sa tak nepodarilo splniť rozpočtový cieľ v 4 z posledných 6 štátnych rozpočtov. Hanbu ešte znásobuje fakt, že väčšina krajín EÚ hospodárila, na rozdiel od Slovenska, prebytkovo alebo vyrovnane. Vyšší deficit je jasným dôkazom, že vlády Smeru-SD nevedia zodpovedne spravovať krajinu, nesprávajú sa ako dobrý hospodár. Takýmto spôsobom sa pred niekoľkými rokmi začala grécka cesta k bankrotu krajiny, ktorý drasticky znížil životnú úroveň ľudi,” hovorí tieňový minister financií a hospodárstva a poslanec hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Eduard Heger.

“Ak by sa potvrdilo skreslenie dát zo strany Štatistického úradu SR, bude nevyhnutné vyvodiť osobnú zodpovednosť. Nie je to prvýkrát, čo Eurostat spochybnil údaje Štatistického úradu SR, čo vytvára podozrenie, že to nie je náhodné. Je preto nevyhnutné prešetriť, či sa takéto chyby nedejú zámerne z dôvodu umelého vylepšovania dát pod tlakom ministerstva financií. ” uzatvára Eduard Heger.