Do Bratislavy mieria spisovateľ Paolo Giordano a taliansky herec Enrico Lo Verso, hostia festivalu Dolce Vitaj

Dvanásty ročník festivalu talianskej kultúry Dolce Vitaj ozdobia svojou prítomnosťou mnohé významné osobnosti, medzi nimi úspešný taliansky spisovateľ PAOLO GIORDANO, ktorý sa na Slovensko vracia po troch rokoch a známy filmový herec, predstaviteľ Michelangela, ENRICO LO VERSO. Obaja sa stretnú so svojimi fanúšikmi, či už v kníhkupectve Martinus alebo v Kine Lumière.

Festival Dolce Vitaj ponúka umenie rôznych žánrov a patrí mu už tradične celý mesiac jún. Organizuje ho Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave.

„Som veľmi rád, že talianski umelci chodia do Bratislavy čoraz častejšie, pretože vedia, že aj tu majú svojich divákov, čitateľov, poslucháčov, ktorí sledujú ich tvorbu. Takmer vždy sú milo prekvapení priateľskou atmosférou, množstvom milovníkov Talianska a jeho kultúry a modernou metropolou,“ povedal Marco Gerbi z Talianskeho kultúrneho inštitútu.

Taliansky autor Paolo Giordano, rodák z Turína, získal svoje miesto v svetovej literatúre prvým románom Osamelosť prvočísel, ďalej nasledovali tituly Ľudské telo, Čierna a strieborná. Po troch rokoch sa vracia do Bratislavy, tentokrát ako hosť festivalu Dolce Vitaj. V kníhkupectve Martinus na Obchodnej ul. predstaví 11. júna 2019 o 18.00 hod. slovenský preklad svojho najnovšieho románu Požierači neba (Slovart, 2019, preložila Mária Štefánková). Kniha vyšla v Taliansku v máji 2018 a stala sa hneď bestsellerom.

Tradičná filmové prehliadka festivalu CINEVITAJ nesie tohto roku podtitul „Veľkí talianski majstri na plátne“ a jej súčasťou je aj film Michelangelo – Nekonečno režiséra Emanuela Imbucciho. Najnovší dokument talianskej produkcie o umelcovi s nevyčerpateľnou energiou, divokom, zložitom, zraniteľnom a predovšetkým geniálnom človeku uvedie osobne herecký predstaviteľ Michelangela, Enrico Lo Verso 17. júna 2019 o 18.30 hod. v Kine Lumière. V prehliadke ho diváci môžu vidieť aj vo filme Raffaello – Pán maľby, kde stvárnil úlohu Giovanniho Santiho, otca slávneho maliara Raffaella.

Enrico Lo Verso vo svete filmu prerazil snímkou Zlodej detí (Ladro di bambini, 1992) režiséra Gianniho Amelia, ktorá získala cenu Donatellovho Davida za najlepší film a Zvláštnu cenu poroty na festivale v Cannes. Samotný Enrico si za svoj herecký výkon v role policajta Antonia sprevádzajúceho dve deti z Milána na Sicíliu vyslúžil nominácie na Donatellovho Davida, Európsku filmovú cenu a Zlatý glóbus. Spolupráca herca a režiséra pokračovala ďalšími dvoma rovnako úspešnými a cenami ovenčenými snímkami Lamerica (1994) a Così ridevano (1998). Obidva filmy dobili benátsky filmový festival, prvý z dvojice, Lamerica, získal v roku 1994 štyri zvláštne ceny a druhá snímka Così ridevano sa stala v roku 1998 víťazom súťažnej sekcie a odniesla si Zlatého leva. Enrico Lo Verso sa tiež predstavil vo filmoch medzinárodnej produkcie, ktoré mohlo vidieť aj slovenské publikum: Farinelli (1994), Hanibal (2000) režiséra Ridleyho Scotta či Baarìa (2009) režiséra Giuseppeho Tornatoreho.

* V rámci festivalu Dolce Vitaj sa v Považskej galérii umenia, Žilina koná výstava, ktorá približuje dielo Giuseppeho Chiariho, významného talianskeho skladateľa, performera a konceptuálneho umelca, úzko spojeného s hnutím Gruppo ´70, medzinárodným hnutím Fluxus. Výstava potrvá do konca júna tohto roku. * Celé tri mesiace - od 5. júna do 15. septembra 2019 – bude v priestoroch Slovenského národného múzea veľkolepá výstava fotografií s názvom V ústrety kráse - talianska krajina vo fotografii. * Tradične býva súčasťou Dolce Vitaj filmová prehliadka CINEVITAJ; tohto roku s podtitulom Veľkí talianski majstri na plátne. Dramaturgia prehliadky sa viaže k 500. výročiu smrti Leonarda da Vinciho. Od 6. do 27. júna 2019 v Kine Lumière (výber poputuje do Košíc, Žiliny, Popradu, Modry a Prievidze). * 7. júna 2019 o 19.30 hod. vystúpi po prvý raz na Slovensku legendárne talianske hudobné zoskupenie Avion Travel, ktoré pôsobí na jazz-popovej scéne od osemdesiatych rokov, ako jedno z najvýznamnejších v tomto žánri, vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu. * Úspešný taliansky autor Paolo Giordano (Osamelosť prvočísel, Ľudské telo, Čierna a strieborná) sa po troch rokoch vráti do Bratislavy, diskusia s ním sa uskutoční v kníhkupectve Martinus 11. júna 2019 o 18.00 hod., reč bude najmä o jeho najnovšom románe Požierači neba. * Pod hlavičkou Dolce Vitaj sa uskutoční aj jedno z predstavení v rámci medzinárodného divadelného festivalu Eurokontext.sk. Do Bratislavy pricestuje divadelný súbor Fortebraccio z Bologne, ktorý prinesie antickú poému Pieseň piesní inšpirovanú biblickými motívmi, 12. júna 2019 o 19.00 hod. v Štúdiu SND. * Massimo Polidoro je významný taliansky novinár, spisovateľ a predovšetkým propagátor vedy; do Bratislavy prichádza v rámci svojho talianskeho turné s inscenovanou prednáškou Ja, Leonardo – tajný život rebelského génia, ktorá vznikla pri príležitosti Leonardovho jubilejného roku. Uskutoční sa v taliančine 18. júna 2019 o 10.00 hod. v Kine Lumière a je určená predovšetkým študentom talianskeho jazyka. V rovnaký deň s ním v kníhkupectve Martinus na Obchodnej ul., bude od 18.00 hod. viesť diskusiu Pišta Vandal. * Záverečný koncert festivalu Dolce Vitaj sa uskutoční 28. júna 2019 o 19.00 hod. vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu, predstaví sa taliansky multiinštrumentalista a hudobný skladateľ - experimentátor s klasickým základom Luca D’Alberto so svojím triom. * Ako každý rok bude súčasťou festivalu aj Taliansky trh na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave, kde si v od 17. do 26. júna okoloidúci vychutnať špeciality talianskej kuchyne.

Organizátori festivalu Dolce Vitaj: Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave, Veľvyslanectvo Talianskej republiky a Taliansko – Slovenská obchodná komora.
Festival sa koná pod záštitou primátora hlavného mesta SR Bratislavy Matúša Valla.
Hlavný partner festivalu je: VÚB banka a.s.

Viac informácií ponúka stránka www.iicbratislava.esteri.it