Print this page

 

Poslanci hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) navrhujú, aby sa časť odvodov z kurzových stávok viazala na obnovu národných kultúrnych pamiatok. Podľa podpredsedníčky výboru NR SR pre kultúru a médiá Natálie Milanovej by tak na obnovu kultúrneho dedičstva prostredníctvom spomínaných odvodov putovali milióny eur.

Kým Slovensko dáva na obnovu pamiatok približne 15 miliónov eur, teda tri eurá na obyvateľa, v Českej republike je to deväť eur na obyvateľa a v Maďarsku až 30 eur na obyvateľa, teda desaťkrát viac ako na Slovensku.

Podobný systém na báze hazardu, aký navrhuje OĽANO, je už zavedený vo Veľkej Británii, kde existuje verejnoprávny National Heritage Lottery Fund, kde z každej libry z kúpených žrebov ide až 56 % na obnovu kultúrneho dedičstva. Podľa Milanovej tak Briti investujú do obnovy kultúrnych pamiatok až 450 miliónov libier ročne. „K tomu zo štátneho rozpočtu dávajú na obnovu kultúrnych pamiatok ďalších 40 miliónov eur. Ak to funguje v zahraničí, nevidím dôvod, prečo by peniaze z hazardu nemohli byť využité aj na pamiatky na Slovensku,“ uviedla N. Milanová.

Časti odvodov by mali podľa navrhovaného zákona od roku 2020 vzrásť každý rok postupne o 8, 16 až na 24 %. Pri výške odvodu z roku 2017 (63 miliónov eur) by tak na kultúrne pamiatky poputovalo ďalších zhruba 13,8 miliónov eur. „Hoci som opozičná poslankyňa, návrh nášho zákona som konzultovala s odborníkmi na ministerstve kultúry. Zhodli sme sa, že suma 15 - 16 miliónov k súčasným štátnym peniazom by pri aktuálnom systéme na postupnú obnovu bola dostatočná,“ vyjadrila sa poslankyňa za OĽANO.

OĽANO chce prostredníctvom zákona pomôcť kultúrnym pamiatkam, ktorých je na Slovensku viac než 16-tisíc. „Takmer jedna tretina z týchto pamiatok je v narušenom alebo dezolátnom stave. Nenahovárajme si však, že zvyšné dve tretiny z nich sú v špičkovej forme. Nie sú. Jednou z príčin je aj nedostatočné financovanie obnovy pamiatkového fondu, ktorý bol dlhodobo zanedbávaný a vytvoril sa veľký spoločenský dlh,“ povedala Milanová s tým, že takýto stav konštatuje aj samotné ministerstvo kultúry.

„Na Slovensku totiž máme vládu, ktorá sa hrdí našou kultúrou iba rečami. Národné dedičstvo, ktoré nám mnohí závidia však necháva nehanebne chátrať. Preto sú tridsať rokov na okraji záujmu a menia sa na čierne diery,“ povedala Milanová a dodala: „Paradoxne aj čierne diery sa dajú využiť. Ja osobne totiž považujem za čiernu dieru aj hazard. Môžeme si klamať a tváriť sa, že neexistuje, alebo sa na to môžeme pozrieť triezvo a bez emócií. Preto predkladáme zákon, ktorý využije toto zlo na dobro.“