Print this page

Tvrdý konkurenčný boj nízkonákladových leteckých spoločností mení aj zaužívané zvyky našich dovolenkárov. Čoraz viac Slovákov preferuje samostatnú kúpu leteniek do tradičných stredomorských destinácií v kombinácii s dodatočnými rezerváciami ubytovania alebo auta.

 

Plus 330 percent. Takto vyzeral medziročný rast predaja leteniek na Malorku za rok 2018. Spiatočné letenky do tejto slnečnej destinácie sa pritom dali zakúpiť aj za menej než 10 eur. Podobne sú na tom aj ďalšie stredomorské lokality, ktoré boli dlhodobo považované za výsadu chartrových letov v rámci klasických dovolenkových balíkov cestovných kancelárií.
Najmä z dôvodu tvrdého konkurenčného boja nízkonákladových leteckých spoločností, do ktorého sa čoraz častejšie zapájajú aj tradiční leteckí dopravcovia, ktorí nechcú prísť o svoje postavenie na európskom trhu, si môže koncový zákazník užívať produkty, akými vedia byť aj letenky za jeden cent.
„Slováci zisťujú, že typickú letnú dovolenku si môžu v rámci jedného pobytu vychutnať vo viacerých vychytených destináciách a bez toho, aby ich to stálo veľa peňazí,“ vysvetlil Martin Štochmaľ, člen Prezídia SACKA, predseda Klubu IATA a CFO cestovnej kancelárie Pelikán.

Lowcosty ovládli ostrovy Stredomoria

Asi najviditeľnejším príkladom v rámci slovenského dovolenkového trhu je letisko Viedeň, ktoré len v spolupráci s tromi nízkonákladovými leteckými spoločnosťami otvorilo viac než 100 nových liniek. Všetky za uplynulých 36 mesiacov. Počet dovolenkárov cestujúcich z Viedne do stredomorských dovolenkových destinácií takpovediac na vlastnú päsť vďaka lacným letenkám medziročne stúpol až o 65 percent. V desiatkach percent pritom rástli aj odlety do dovolenkových destinácií z Bratislavy.

Okrem Malorky, spomínaného skokana roka medzi európskymi destináciami leteckých dopravcov, slovenskí dovolenkári čoraz častejšie navštevujú aj ďalšie ostrovy Stredomoria. Za Španielsko treba spomenúť aj Ibizu s viac než 200-percentným medziročným rastom. Za Taliansko Sicíliu a Sardíniu, francúzsku Korziku a tiež nemôžeme zabúdať na grécke ostrovy Korfu, Kréta, Rodos alebo Zakyntos.

Dovolenky rozmenené na drobné

„Dovolenkári stále častejšie využívajú možnosť vyskladania vlastnej letnej dovolenky prostredníctvom rezervačných portálov, na ktorých nájdu klasické dovolenkové balíky takpovediac rozmenené na drobné,“ opísal Štohmaľ. To znamená, že čoraz častejšie si kupujú jednotlivé produkty, čiže letenky, ubytovanie, poistenie alebo prenájom auta samostatne.

Niet sa čomu diviť. Prenájmy áut sú zväčša v predstihu lacnejšie, nehovoriac o tom, že tiež umožňujú spájanie viacerých miest či lokalít v rámci jednej dovolenky. Poistenie storna produktov zase znižuje mieru rizika, keďže sa lowcost letenky predávajú vo väčšom predstihu od odletu. Netreba však zabúdať ani na pohodlie. Okrem toho, že zákazník nájde všetko na jednom portáli, môže za všetky produkty zaplatiť online a ihneď prostredníctvom rôznych typov platobných kariet a brán.

Rady odborníkov na nezaplatenie

Čoraz širšia ponuka dovolenkových produktov v online priestore však prináša aj pomerne nečakaný, no o to zaujímavejší paradox. Preferencie dovolenkárov sa aj napriek rozširovaniu informačných technológií vracajú k tradičnému poradenstvu odborníkov, ktorí sa cestovaniu nevenujú len vo voľnom čase, ale pracujú v ňom na plný úväzok.

I keď najnovšie dáta z Google hovoria jasne, že ľudia dovolenkové produkty vyhľadávajú nielen skôr, ale sú tiež ochotní do tohto hľadania investovať omnoho viac času, všetko v snahe nájsť čo najlepšiu ponuku, čoraz viac z nich sa v nákupnom procese nakoniec aj tak obráti na radu odborníka. „Tento trend umocňuje aj množstvo nepravdivých či zavádzajúcich informácií, ktoré internet v dnešnej prepojenej dobe ponúka,“ uzavrel Štochmaľ.