Print this page

 

 

 

Hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) považuje spoluprácu so slovenskými komunitami v zahraničí za mimoriadne dôležitú súčasť zahraničnej politiky Slovenskej republiky. Preto sa poslanec za OĽANO Miroslav Sopko zúčastnil v predvečer pamätného dňa Slovenskej republiky, Dňa zahraničných Slovákov, odborného podujatia s názvom „Slovenský parlament a Slováci v zahraničí – ako ďalej po voľbách 2020".

Podujatie sa konalo na pôde slovenského parlamentu z iniciatívy mimovládnych organizácií. Tieňový minister školstva za hnutie OĽANO, učiteľ a poslanec NR SR Miroslav Sopko už niekoľkokrát navrhol pri každoročnom prerokovaní zákona o štátnom rozpočte navýšenie dotačného systému pre zahraničných Slovákov. „Vláda si dlhodobo neplnila vlastné uznesenie z roku 2008, kedy sa v ňom zaviazala vyčleniť minimálne 1,33 milióna eur na dotačný systém pre zahraničných Slovákov, kvôli čomu neboli dostatočne financované krajanské aktivity," uviedol Sopko s tým, že zahraničné komunity Slovákov pomáhajú propagácii Slovenska, prezentujú jeho kultúru, podporujú turizmus, nadväzujú vzťahy a kontakty vrátane obchodných vzťahov. „Vzťahy s komunitami Slovákov sú pre Slovensko obojstranne výhodné a z toho dôvodu by ich štát mal intenzívne podporovať a zveľaďovať, najmä pokiaľ ide o uľahčenie kontaktu komunít so Slovenskom a aktívne zapájanie sa do diania v krajine," pokračoval Sopko.

Podpora Slovákov žijúcich v zahraničí vychádza z Ústavy SR, príslušného zákona a vládou prijatej koncepcie štátnej starostlivosti o krajanov. Zákon je však podľa Sopka potrebné novelizovať a koncepciu modernizovať, pretože nezodpovedá situácii po vstupe Slovenska do Európskej únie. „Táto koncepcia by mala zohľadňovať špecifické potreby Slovákov, ktorých komunity majú v zahraničí postavenie národnostnej menšiny, ako aj špecifické potreby tých komunít, ktoré takéto postavenie nemajú, aby nedochádzalo k diskriminácii," zdôraznil Sopko.

OĽANO chce v prípade účasti vo vláde realizovať tieto priority:

Budeme efektívne uplatňovať uzatvorené medzivládne a medzinárodné dohody o vzájomnej podpore národnostných menšín s okolitými krajinami, kde sú významne slovenské komunity.
Zmodernizujeme koncepciu štátnej politiky starostlivosti o Slovákov žijúcich v zahraničí na roky 2020 – 2024, ako aj nový zákon o Slovákoch žijúcich v zahraničí, ktorý zohľadní vývoj situácie po vstupe Slovenska do Európskej únie a pripraví pôdu pre voľby zo zahraničia elektronicky.
Zabránime, aby Slováci v zahraničí bezdôvodne a proti svojej vôli prichádzali o občianstvo SR a novelizujeme zákon o občianstve tak, aby osoby, ktoré majú reálne väzby na cudziu krajinu, v ktorej žijú, toto občianstvo nestratili a ak ho medzitým stratili, aby im bolo vrátené.
Zavedieme dobrovoľné preskúšanie detí s trvalým pobytom na Slovensku žijúcich v zahraničí, ak absolvujú školskú dochádzku v zahraničí, a to z tých predmetov, ktoré sa v zahraničí na rozdiel od Slovenska nevyučujú. Budeme podporovať vzdelávanie detí v slovenskom jazyku aj vo vzdelávacích centrách, ktoré nemajú status školy alebo školského zariadenia, najmä prostredníctvom dotácií poskytovaných Úradom pre Slovákov žijúcich v zahraničí.
Podporíme zvýšenie počtu miest na vysokých školách v prospech Slovákov žijúcich v zahraničí, ktorí nemajú trvalý pobyt na Slovensku a absolvovali výučbu v základných a stredných školách v slovenskom jazyku v zahraničí. V súčinnosti so Slovenskou rektorskou konferenciou odstránime bariéry, ktoré bránia Slovákom najmä z Ukrajiny a Chorvátska dostať sa a študovať na vysokých školách na Slovensku bez toho, aby to malo zásadný vplyv na dĺžku ich štúdia a prípravu na budúce povolanie.

"Plne sa stotožňujem s Návrhom programu pre slovenskú diaspóru, ktorý vypracovalo združenie nezávislých expertov pre otázky dejín a života zahraničných Slovákov, ktorý bol prezentovaný počas okrúhleho stola," dodal tieňový minister školstva za OĽANO Miroslav Sopko.