Print this page

 

 

 

Ako už na včerajšom zhromaždení avizoval predseda hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) Igor Matovič, dnes bude celodenný protest pred ministerstvom spravodlivosti pokračovať. Jedinou požiadavkou hnutia OĽANO, ku ktorej sa postupne pridala aj časť demokratickej opozície, je odvolanie Moniky Jankovskej z postu štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti.

Predseda hnutia OĽANO Igor Matovič opakovane vyzval predsedu vlády Petra Pellegriniho a ministra spravodlivosti Gábora Gála, aby odvolali štátnu tajomníčku ministerstva spravodlivosti Moniku Jankovskú. Dôvodom je jej aktívna komunikáciu prostredníctvom aplikácie Threema s Mariánom Kočnerom, obvineným z objednávky vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. „Štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská, žena zvolená za poslankyňu za stranu SMER – SD v parlamentných voľbách, si aktívne dopisovala s objednávateľom vraždy. Dopisovala si s ním aj v tom čase, kedy všetci dobre vedeli, že Marián Kočner je hlavným podozrivým z objednávky vraždy. Je to najsilnejší a priamy dôkaz toho, že Smer je zodpovedný za vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej,“ uviedol Igor Matovič, ktorý považuje nečinnosť a čakanie P. Pellegriniho a G. Gála za „arogantný cynizmus.“

Matovič pripomenul, že aj keď teraz od Jankovskej dávajú všetci ruky preč a odporúčajú jej zváženie zotrvania vo funkcii, nie sú schopní vyvodiť voči nej politickú zodpovednosť. „Gábor Gál a Peter Pellegrini hovoria, že treba počkať, kým to orgány činné v trestnom konaní vyšetria. Ako vždy, spoliehajú sa na to, že aj táto kauza prehrmí a ľudia na to všetko nakoniec zabudnú. Nie sú schopní buchnúť po stole a vyvodiť voči smeráckej mafiánskej spojke zodpovednosť. Svojím nekonaním však Pellegrini a Gál len potvrdzujú, že tento systém im vyhovuje. Toto je únos štátu v priamom prenose,“ pokračoval Matovič.

OĽANO dalo Pellegrinimu čas do včera, aby rozhodol o odvolaní Moniky Jankovskej z postu štátnej tajomníčky. Keďže tak neurobil, OĽANO dnes začína zber podpisov poslancov pod zvolanie mimoriadnej schôdze NR SR na vyhlásenie nedôvery vláde Petra Pellegriniho. „Peter Pellegrini definitívne dokázal, že nie je novou nádejou Smeru, ale len pokračovateľom najhorších tradícií tejto politickej strany. Jeho vláda každou ďalšou sekundou svojej existencie Slovensku škodí,“ dodal Matovič.

Hnutie dnes bude takisto celý deň protestovať pred budovou ministerstva spravodlivosti proti zotrvaniu Moniky Jankovskej vo funkcii tajomníčky rezortu spravodlivosti. Začiatok protestu je naplánovaný o 10:00 hod. a potrvá do 18:00 hod.