Print this page


Presne pred 80 rokmi, 1. septembra 1939, vojská nemeckého Wehrmachtu vtrhli na územie a začali okupáciu Poľska následne po tajnej dohode so Sovietskym zväzom o vzájomnom neútočení a delení území v Európe (pakt Molotov – Ribbentrop z 23. augusta 1939). Zároveň tak začali na európskom kontinente II. svetovú vojnu - najväčší ozbrojený konflikt v dejinách ľudstva s viac než 60 miliónmi obetí.​
Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR si pripomína II. svetovú vojnu ako obdobie najhorších zverstiev proti človeku, obdobie nacizmu, rasizmu a homofóbie vôbec ako výkričník pre poučenie z vlastnej histórie európskych a ďalších svetových národov, vraždiacich sa v záujme ovládnuť ich životný priestor.
Dnes je toto obdobie tiež výstrahou pred podporou síl šíriacich nenávisť medzi národmi , kultúrami, náboženstvami a rasami, ktoré v demokratickom prostredí dostávajú čoraz širší verejný názorový priestor.
Medzinárodný systém OSN spolu s Radou Európy, Európskou úniou, NATO, Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe už desaťročia garantuje mier, stabilitu, demokraciu ako základné podmienky pre ekonomický, sociálny a kultúrny rozvoj.
Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR preto vyzýva na podporu nášho aktívneho pôsobenia v týchto organizáciách, ktoré sú jedinou garanciou pozície a rozvoja Slovenska v prospech jeho občanov.