Print this page

Podpredseda Výboru NR SR pre zdravotníctvo Marek Krajčí avizoval zvolanie mimoriadneho zasadnutia zdravotníckeho výboru. Dôvodom je silné podozrenie z neakceptovateľného konfliktu záujmov členov výberovej komisie vo verejnej súťaži na záchranky.

 

Podľa zistení denníka SME mohla víťazná firma LSE ovplyvniť výsledok súťaže na záchranky prostredníctvom členov komisie, ktorí prideľovali body. „V komisii bol napríklad bývalý riaditeľ víťaznej firmy pán Mifkovič. Aby toho nebolo málo, s riaditeľom víťaznej firmy LSE v minulosti podnikal aj ďalší člen výberovej komisie a bývalý štátny tajomník ministerstva zdravotníctva z čias druhej vlády Roberta Fica pán Mikloši. Rovnako je nepochopiteľné, že členmi výberovej komisie mohli byť vysokopostavení zamestnanci MZ SR, nakoľko v tendri súťažili aj štátne záchranky“ uviedol tieňový minister zdravotníctva za hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) Marek Krajčí s tým, že v komisii mohli byť podľa medializovaných informácií až štyria z piatich členov prepojení na víťaznú firmu, čím mali v komisii zabezpečenú pohodlnú väčšinu.

Krajčí pripomenul, že zákon o poskytovateľoch zdravotnej starostlivost zakazuje predsedovi Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou vymenovať do komisie člena, ktorý je v konflikte záujmov. „Štyria členovia z piatich boli podľa všetkého v jasnom konflikte záujmov. Takéto tendre dokazujú neschopnosť Smeru realizovať transparentné výberové konania a potvrdzujú ich klientelistické praktiky, ktoré prihrávajú zdravotnícky biznis svojim ľuďom,“ doplnil.

„Preto zvolávame mimoriadny výbor pre zdravotníctvo, na ktorom požiadame ministerku zdravotníctva Andreu Kalavskú a predsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Tomáša Haška, aby verejnosti vysvetlili, ako mohol šéf Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou v rozpore so zákonom vymenovať ľudí v konflikte záujmu do výberovej komisie a ako budú celú situáciu riešiť,“ uzavrel Krajčí s tým, že už má prisľúbený dostatočný počet podpisov členov zdravotníckeho výboru na zvolanie mimoriadnej schôdze.