Print this page

 




Výberové konanie na prevádzkovanie ambulancie záchrannej zdravotnej služby uskutočnené Úradom pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) nebolo podľa doteraz zistených skutočností a dostupných informácií transparentné. Zhodli sa na tom poslanci Výboru NR SR pre zdravotníctvo. Zároveň členovia výboru na návrh opozície schválili poslanecký prieskum na ÚDZS.

Dôvodom sú pretrvávajúce podozrenia z konfliktu záujmov členov výberovej komisie na tender za trištvrte miliardy eur. Podľa medializovaných informácií sú viacerí z nich prepojení s víťaznou firmou LSE. Na výbor dnes prišli tieto podozrenia vysvetľovať ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská, a tiež predseda ÚDZS Tomáš Haško. ,,Žiaľ, aj po výbore zostalo nejasné, ako členovia komisie rozhodovali a podľa akého kľúča bodovali jednotlivých uchádzačov," uviedol po skončení mimoriadneho výboru jeho podpredseda a tieňový minister zdravotníctva za OĽANO Marek Krajčí. Podľa neho je nepochopiteľné, ako mohli niektoré nemocnice, ktoré sa do tendra prihlásili neuspieť, keď majú kompletné materiálno-technické zabezpečenie a personálne zabezpečenie záchranárov v zamestnaneckom pomere. A zároveň uspeli súťažiaci, ktorí tieto podmienky mohli splniť iba ak čestným vyhlásením. ,,Aj preto sme vyzvali predsedu ÚDZS Tomáša Haška, aby bezodkladne zbavil mlčanlivosti všetkých členov komisie pre výberové konanie na prevádzkovanie ambulancie záchrannej zdravotnej služby," zdôraznil Marek Krajčí.

Termín poslaneckého prieskumu bude známy zajtra dopoludnia. Poslanci chcú na ňom nahliadnuť do dokumentov o verejnom obstarávaní na prevádzkovanie ambulancie ZZS.