Do Bratislavy príde známa talianska spisovateľka – Nadia Terranova – autorka knihy Zbohom prízraky Archív N. T.

17.09.2019 09:34 | Tlačové správy |

V poslednom období sa s pribúdajúcimi titulmi talianskych súčasných autorov na slovenskom knižnom trhu objavujú v Bratislave čoraz častejšie aj samotní spisovatelia. Na úspešné literárne stretnutia s Michelou Murgiou, Donatellou Di Pietrantonio, Matteom Struckulom a naposledy s Paolom Giordanom nadviaže v utorok 24. septembra 2019 prezentácia románu Zbohom prízraky (Inaque, 2019), ktorá sa uskutoční v kníhkupectve Martinus na Obchodnej ulici za osobnej účasti úspešnej autorky Nadii Terranovy. So svojou knihou o strate a ľudskej potrebe vyrovnať sa s ňou, sa dostala medzi piatich finalistov prestížnej ceny Premio Strega. Rodáčka zo sicílskej Messiny, ktorá žije a naplno tvorí v Ríme, pricestuje na Slovensko po prvý raz.

„V tomto dojímavom a hlbokom románe sa Nadia Terranova, podobne ako Odyseov syn Telemachos, vracia do svojho rodného mesta a do messinského domu svojho detstva, aby hľadala stopy po otcovi, ktorý akoby sa vyparil. Zmizol zo sveta, ale nie zo spomienok rozprávačky. ... Nadia Terranova sa na Ithaku – do Messiny – vracia, pretože prostredníctvom predmetov svojho detstva, vôní a  farieb mesta, atmosféry domu, ktorý sa matka rozhodla predať, sa konečne môže vyrovnať sama so sebou a s prízrakom neprítomného otca. Na kúsku mora medzi Skyllou a  Charybdou sa naposledy rozlúči s prízrakmi a dokáže ísť ďalej a zavŕšiť svoj smútok,“ týmito slovami novinár a spisovateľ Pierluigi Battista odôvodnil svoju nomináciu románu na Premio Strega 2019. Román sa nakoniec dostal medzi piatich finalistov najprestížnejšej talianskej literárnej ceny a získal aj hlavnú cenu Subiaco Città del Libro. Práva na preklad boli predané do 25 krajín, americké vydavateľstvo Seven Stories zverilo preklad románu do rúk Annie Goldstein, ktorá stojí za anglickými prekladmi kníh Eleny Ferrante.

„Taliansku literatúru som začala vydávať vďaka Elene Ferrante, ktorú som poznala z francúzskych a anglických prekladov. V každej knihe sú odkazy na ďalšie knihy, na literárnu tradíciu siahajúcu až do antiky, a postupne sa predo mnou začal odkrývať nesmierne bohatý vesmír súčasnej talianskej prózy. Stále mám pocit, že literatúra je prerozprávaním mýtu a myslím si, že Nadii Terranove sa to v románe Zbohom prízraky podarilo dokonale. Ak by som mala zhrnúť literatúru písanú talianskymi ženami do jedného obrazu, bola by to žena v izbe plnej vecí zapadnutých prachom. Elsa Morante takouto scénou začína svoj opus magnum Dom luhárov a ukazuje spôsob, ako prerozprávať život prostredníctvom vecí a tiel, ktoré vo svojej podstate všetci presahujeme,“ uviedla vydavateľka Aňa Ostrihoňová.

Román vyšiel v taliančine v septembri 2018 a v decembri toho istého roku sa ocitol v rebríčku kultúrnej prílohy Lettura denníka Corriere della Sera medzi desiatkou najlepších kníh roku 2018. Je to intímny príbeh presiaknutý množstvom autobiografických čŕt. Ako povedala o svojej knihe Nadia Terranova, inšpiráciou pre román bol práve dom, ktorý sa veľmi podobá tomu jej. Dom považuje za najautobiografickejšiu časť knihy. Stáva sa jednou z ústredných postáv románu, hlavná hrdinka sa doň vracia, aby zúčtovala so svojimi démonmi, rituálnym spôsobom vypustila džina z  fľaše na mieste, kde sa stierajú hranice medzi životom a smrťou, pevninou a vodou, detstvom a dospelosťou, vášňou a  rutinou manželského života. Príbeh o hľadaní vlastnej identity naberá kontúry antickej tragédie na mieste, kde sú prítomné tiene postáv gréckej mytológie.

„Udalosti príbehu sa odohrávajú na konci septembra, v meste nasiaknutom poslednými zábleskmi leta a uprostred nich ožíva všetko, čo Ida kedysi zanechala ako šaty v zásuvkách vyblednutých časom, hračky uväznené v čiernych plastových vreciach, rozhovory so susedmi, s kedysi najlepšou priateľkou, ktorá ju dnes však netaktne a v chvate odstrčí, a ona si uvedomuje, že dovolila utrpeniu, aby sa úplne zmocnilo jej života a prebývalo v nej. („Ja a mama sme boli rodina, akoby sa nebolo nič stalo, ale boli sme zvláštne, pretože ne­vysloviteľné veci sa stali práve nám. Plynutie času bolo pre mňa vždy veľmi unavujúce.“) Román o strate, ale aj o hĺbke ľudskej duše, ktorá i napriek utrpeniu odoláva vďaka zmyslu pre dobro, ktoré je v každom z nás,“ napísal o knihe Marco Gerbi z Talianskeho kultúrneho inštitútu.

Nadia Terranova sa narodila v roku 1978 v Messine, tam vyštudovala Filozofickú fakultu a získala doktorát v odbore Súčasných dejín. V roku 2003 sa presťahovala do Ríma, kde žije a naplno sa venuje svojej spisovateľskej kariére. Spomedzi detských kníh, ktoré jej vyšli od roku 2012, môžeme spomenúť titul Bruno, chlapec, ktorý sa naučil lietať, inšpirovaný životom poľsko-židovského spisovateľa Bruna Schulza. Jej prvý román Roky naopak (Gli anni al contrario, Einaudi, 2015) označil Roberto Saviano za jednu z najlepších kníh roka a získal niekoľko talianskych cien ako Bagutta Opera Prima, Brancanti, Fiesole alebo Grotte della Gurfa.

Online účet zadarmo cez Georgea propaguje známy herec (VIDEO)

Slovenská sporiteľňa prichádza s novou kampaň, ktorou tvárou je herec Marián Mitáš.

4ka naďalej rozširuje svoje pokrytie, jej signál pribudol vo vyše troch desiatkach miest a obcí

Mobilný operátor 4ka má opäť dobré správy pre svojich klientov. V týchto týždňoch zvýšil svoje pokrytie na 80% populácie, pre ktorých je odteraz k dispozícii najmodernejšia LTE sieť.

RTVS odvysiela priamy prenos letu kozmickej lode do vesmíru (VIDEO)

Na stredu 27. mája je naplánovaný štart misie Demo-2 do vesmíru. Od roku 2011, čo bol ukončený program letu raketoplánov do vesmíru, je to prvýkrát čo poletí americká posádka do vesmíru z americkej pôdy na americkom zariadení, ale aj prvýkrát, čo ľudí do vesmíru dopraví súkromná spoločnosť.

Zuzana Čaputová bude večer na Markíze  (VIDEO)

Zuzana Čaputová bude večer na Markíze (VIDEO)

Televízia Markíza odvysiela dnes večer so začiatkom o 20:30 ďalšie vydanie spravodajského špeciálu Koronavírus: Mimoriadna relácia.

Ale bolo to na internete! Príručka na ochranu pred internetovými hoaxami a klamstvami

Vďaka internetu sú dnes informácie dostupné rýchlejšie, než kedykoľvek predtým. To je určite dobrá vec, no správ môže byť niekedy až priveľa.

Expres odvysiela Radio Rave - exkluzívny live set najúspešnejších svetových dídžejov

Rádio Expres exkluzívne odvysiela najväčšiu európsku house párty Radio Rave s najúspešnejšími svetovými dídžejmi súčasnosti.

Bill Gates nepovedal, že vakcína COVID-19 môže zabiť takmer milión ľudí

Jedným z hlavných terčov koronovírusových hoaxov je americký miliardár Bill Gates, ktorý sa rozhodol investovať milióny do boja s pandémiou.

Na trh prichádza nová služba HBO Max

Na rastúci trh sa streamovacími službami prichádza nový hráč - spoločnosť HBO Max. Od stredy ponúkne mediálny obsah firmy WarnerMedia, rovnako ako vlastné nové programy, ale aj staršie obľúbené seriály, napríklad South Park alebo Priatelia.

Ako stíhali najhľadanejšieho zločinca na svete

Dvaja agenti pridelení ku kolumbijsko-americkému pátraciemu oddielu Bloque de Búsqueda, ktorý mal za úlohu skoncovať s Escobarovou hrôzovládou.Steve Murphy a Javier F. Pena.

Facebook: Do desiatich rokov môže polovica zamestnancov pracovať doma

Americká internetová spoločnosť Facebook plánuje vplyvom pandémie viac využívať prácu z domova.