Print this page

 

Vláda tento rok opäť zadlží krajinu stovkami miliónov eur. Minister financií Ladislav Kamenický (SMER-SD) dnes priznal, že nie je schopný dodržať vyrovnaný rozpočet. Potvrdilo sa tak to, čo avizuje hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) už od konca minulého roka.

„Prišlo na naše slová, že oslavovať sa má v cieli, nie na štarte,“ povedal tieňový minister financií a hospodárstva za hnutie OĽANO Eduard Heger na margo toho, že koaliční lídri oslavovali vyrovnaný rozpočet vlani v čase jeho schvaľovania, no už teraz je isté, že sekera v štátnom rozpočte bude vyše miliardy eur.

Podľa Hegera môžu za súčasný nelichotivý rozpočtu obaja ministri financií – ako Peter Kažimír, tak aj súčasný minister Ladislav Kamenický. „Keď Kamenický nastupoval do úradu, tak odhad diery v rozpočte bol podľa Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) 790 miliónov eur. Celých päť mesiacov nerobil nič a momentálne sa diera v rozpočte zvýšila o 350 miliónov na súčasných 1 140 miliónov eur,“ upozornil Heger a zdôraznil: "Toto je rozpad stability verejných financií v priamom prenose, preto očakávame, že minister na mimoriadnom finančnom výbore predstaví opatrenia na minimalizovanie škôd."

Vláda Smeru odovzdáva budúcej vláde, ktorá vzíde z parlamentných volieb, prázdnu špajzu v čase, keď sa stále viac hovorí o ekonomickom ochladení a blížiacej sa kríze. „Hospodársky rast Slovenska má byť tento aj budúci rok najnižší vo V4. Prístup po nás potopa ilustruje aj odhady rastu spotreby vlády, ktorá v tomto roku rastie viac ako ekonomika - na úrovni 3,1% medziročne,“ vyjadril sa Heger s tým, že nepripravenosť vlády sa dá ukázať aj na raste vládnych investícií v tomto roku, kedy rast má byť 0,0%. „Vláda sa pred voľbami vrhla na prejedanie a ponecháva ekonomiku nepripravenú na možnú krízu.“

Podľa predsedu OĽANO Igora Matoviča stojíme na prahu finančnej krízy, preto by sme mali mať, ako dobrý hospodár, ktorý v dobrých časoch šetrí, k dispozícii pripravenú finančnú rezervu na horšie časy. „Bohužiaľ, Smer nebol ani jeden jediný rok počas svojej 12-ročnej vlády schopný prikryť nás takou perinou, na akú máme. Každý rok urobili dieru v rozpočte a z našej spoločnej špajze vybrali viac, ako do nej ľudia dali,“ uviedol Matovič a upozornil, že hoci ešte len stojíme na hranici krízy, náš rozpočet už teraz vyzerá ako v kríze.

Igor Matovič pripomenul Ficove slová z decembra minulého roka o tom, že štátny rozpočet ukazuje, v akej kondícii je vládna koalícia. „Vtedy ani sám nevedel, akú pravdu povedal. Dnes vládna koalícia vládne len na báze niekoľkých kúpených hlasov. Je to veľmi úbohá kondícia, v ktorej sa nachádza vládna koalícia, a v takej istej kondícii sa kvôli nej nachádza aj štátny rozpočet,“ uzavrel Matovič.