Print this page

V piatok 20.9.2019 členovia hnutia Extinction Rebellion Slovakia symbolicky pochovali našu budúcnosť. Akcia sa uskutočnila počas pochodu v rámci Klimaštrajku, ktorý organizovali študenti z hnutia Fridays for Future Slovensko. Hnutie Extinction Rebellion Slovakia chcelo týmto aktom poukázať na mimoriadnu závažnosť klimatickej krízy a zároveň na scenár, ktorý nás čaká, ak nezačneme okamžite konať a nepodnikneme kroky smerujúce k systémovým zmenám. „Pohrebný sprievod“, ktorý tvorili aj členovia hnutia Extinction Rebellion Slovakia, zložil truhlu pred Parlamentom Slovenskej Republiky, kde účastníci štrajku napísali na symbolický „náhrobný kameň“ svoje sny, ktoré pochovali spolu so svojou budúcnosťou. „Pochovávame pravdu, ktorá mnohokrát umrela a nahradili ju lživé presvedčenia a dojmy. Pochovávame prirodzené cykly Zeme, ktoré sme vystrelili na dráhu exponenciálneho nárastu CO2 a teploty v našej atmosfére. Pochovávame výkriky vedcov do tmy a alarmujúce čísla, hrozivé fakty, ktoré nedostávajú náležitú pozornosť. Pochovávame zdravý rozum, ktorý nás opustil v momente, keď sme začali míňať, čo nám nepatrí, bez lásky linčovať, vytvárať dlh, ktorý nedokážeme splatiť. Pochovávame tiež naše sny, pretože na mŕtvej Zemi pre nich nie je miesto“, vyjadrila sa koordinátorka hnutia Karolína Gelatičová.

Extinction Rebellion je medzinárodné hnutie, ktoré vzniklo minulý rok v októbri vo Veľkej Británii. Toto hnutie si uvedomuje potrebu vynaloženia vyššej snahy oproti minulosti, pretože štandardné spôsoby protestov zlyhali. Aby došlo ku katalizácii najdôležitejších procesov, ktoré nás čakajú v najbližších rokoch, je potrebné vynaložiť viac úsilia, preto hnutie využíva svoje právo na občiansku neposlušnosť, a to formou priamych akcií, ktoré majú disruptívny charakter na chod spoločnosti. Hlavnými princípmi, na ktorých hnutie stavia svoju činnosť, sú nenásilie, slušnosť, tolerancia a vytvorenie priestoru pre ľudí s inými názormi. „Na to, aby sme dokázali urobiť systémové zmeny, potrebujeme opustiť svoju bublinu, počúvať aj iných a snažiť sa pochopiť ich pozíciu. Potrebujeme čo najviac ľudí, ktorí sa pridajú, lebo v klimatických zmenách sme v tom všetci spoločne. Vedci z celého sveta sa ozývajú s prosbou, aby sa občania vyjadrili, pretože len tak sa môže stať ich výskum relevantný,“ doplnila hlavná koordinátorka.

Začiatkom leta nadviazalo hnutie Extinction Rebellion Slovakia spoluprácu s ďalšími hnutiami, ktoré bojujú za lepšiu budúcnosť v kontexte klimatickej krízy. Medzi tieto hnutia patria Fridays for Future Slovensko (iniciátorkou svetového hnutia je Greta Thunberg), Znepokojené matky, Bod obratu, Cyklo Kuchyňa, Climate Save Slovakia, Kruh Zeme a Nestrácajme čas. Hnutie Extinction Rebellion Slovakia prijalo všetkých 11 požiadaviek Klimatickej koalície, okrem požiadavky týkajúcej sa uhlíkovej neutrality do roku 2040. Tú hnutie medzinárodne požaduje naplniť do roku 2025. Ďalšími dvoma požiadavkami hnutia sú: 1. Požiadavka na vládu, aby hovorila pravdu o vážnosti situácie a zmenila tú legislatívu, ktorá nie je v súlade so súčasnou situáciou a aby spoločne s médiami komunikovala naliehavosť systémovej zmeny. 2. Požiadavka na to, aby sa politika stala nadstraníckou. Hnutie teda požaduje vytvorenie Zhromaždenia občanov (citizens' assembly), ktoré by dohliadalo na požadované zmeny, aby tak bol v súčasnej núdzovej situácii vytvorený účelný demokratický nástroj.