Print this page

Pozrite si podrobný program Biela noc 2019 Bratislava Foto: Biela noc

Biela noc sa rozrastá na trojdňový festival a potrvá od piatka, 27. 9., do nedele, 29. 9. 2019.

Aktuálny ročník prinesie kombináciu kvalitného domáceho umenia a prestížnych diel svetoznámych hviezd z Nemecka, Rakúska, Talianska, Poľska, Kanady, Británie, Austrálie aj Brazílie. Sklad č. 7 obsadí gigantická chobotnica, Sad Janka Kráľa pohltí pixelová smršť, Plastique Fantastique prestrú 13-metrovú bublinu na Hlavnom námestí, brazílski umelci vás pozvú na animovanú prechádzku mestom, Lido sa presvieti mágiou a zažijete aj výhľad, ktorý si doteraz vychutnávali len astronauti.

Tohtoročný program sa skladá z troch skupín diel.  Denno-nočné, ktoré si môžete vychutnať každý deň od dvanástej do polnoci, nočné, ktoré sa spustia vždy po západe slnka, a časové, ktoré zažijete len v určitých časoch. Festival ponúka aj bohatý “off program”, ktorého súčasťou bude aj mapping na Dome Kultúry Lúky v Petržalke.  „Počet našich návštevníkov každým rokom rastie a my sa snažíme spraviť náš festival čo najpríjemnejším. Chceme návštevníkom dopriať viac času a priestoru vychutnať si jednotlivé diela, dať im možnosť sa k tým srdcovým vrátiť aj niekoľkokrát, prípadne niektoré zažiť v dennom aj nočnom šate. Preto spoločne vytvoríme najdlhšiu noc v roku, Bielu noc, ktorá mesto rozžiari umením počas celých troch dní,” vysvetluje riaditeľka festivalu Zuzana Pacáková.

Umenie útočí!
Ako to vyzerá, keď sa komixové scény stanú súčasťou mestskej architektúry? Rešpektovaní britskí dizajnéri Filthy Luker a Pedro Estrellas vám ukážu svoju víziu kreslených scén pretavených do reálneho sveta. Legendárnu budovu Skladu č. 7 obsadí gigantická chobotnica, ktorej zvedavé chápadlá budú celý víkend vyrážať z okien, dverí a balkónov tejto ikonickej budovy nad Dunajom. Neprehliadnuteľný výjav sa odohrá aj v River Parku, kde nečakane pristane vesmírna raketa, zahalená oblakom dymu. Vodná trasa vám prinesie aj nekonečnú preliezku pre malých aj veľkých od rakúskych architektov Numen/for Use v Zuckermandeli, či monumentálne rozprávajúce slnko od Matje! v Panorama Parku.

Pohľad ako z vesmíru
Pred dvoma rokmi si podmanil Bratislavu monumentálnou napodobeninou Mesiaca, vznášajúcou sa medzi nočnými návštevníkmi Medickej záhrady. Britský vizuálny umelec Luke Jerram rozžiari Atrium Filozofickej fakulty UK, kde si od piatka až do nedele budete môcť užívať jeho najnovšie dielo s názvom Gaia. Ide o impozantnú, až 7 metrov širokú napodobeninu Zeme, ktorá v sebe zhmotňuje aktuálny odkaz spoločnosti: strach o planétu, uvedomenie si jej krehkosti a výnimočnosti, obnovenie pocitu zodpovednosti za životné prostredie a hlboké presvedčenie o prepojení všetkého živého.

Pixelová smršť z Austrálie
Najrozsiahlejšie digitálne dielo v histórii festivalu príde tento rok z Austrálie priamo do Sadu Janka Kráľa! Multimediálny umelec Kit Webster návštevníkov vtiahne do vizuálneho matrixu zo 700 000 svetelných bodov, poskladaných do troch symetrických objektov pripomínajúcich scénu zo science fiction filmu. Pôsobivé budú aj priestorové projekcie od Kanaďanky Cinzie Campolese, ktorá vytvorí imerzívne prostredie plné audiovizuálnych vnemov v Sklade č.7.

Premiéra svetového formátu
Prestížna umelecká skupina Plastique Fantastique, ktorú môžete aktuálne vidieť aj na Benátskom bienále, prichádza na Bielu noc s úplne novou priestorovou architektúrou. Dielo The Big Mass (Veľká hmota) poukazuje na budúcu hrozbu zahltenia sveta plastami a otvára aktuálnu spoločenskú tému cez intenzívny fyzický zážitok. Na Hlavnom námestí umelci prestrú monumentálnu priesvitnú bublinu, ktorá v sebe ukrýva sedem samostatných objektov vytvorených z minulých umeleckých projektov ako symbol recyklácie. Súčasťou inštalácie bude aj netradičný sprievodný program v podobe rôznych pohybových a zvukových performance či tematickej diskusie.

Biela noc deťom
Jedným z cieľov Bielej noci je edukácia budúcej generácie k umeniu. Aj preto sme sa tento rok rozhodli pripraviť špeciálne diela pre našich najmenších návštevníkov. „Osobne sa veľmi teším na brazílske zoskupenie VJ Suave, ktorí prichádzajú s animovanou prechádzkou plnou farieb a vtipných scén, každý deň o 20:00. Ich plátnom sa stane samotné mesto. Zaujímavý bude aj ich workshop v sobotu večer, počas ktorého si návštevníci budú môcť vytvárať vlastné animácie a následne ich vidieť v live projekcii,” hovorí Pacáková. Na nádvorí Primaciálneho paláca sa rozsvieti interaktívna tieňohra „Tales from the Other Side” od britskej umelkyne Liz von Graevenitz. Vďaka nej sa deti môžu stať hercami vo vlastnom divadelnom predstavení a premeniť sa na magické lesné bytosti. Najmladší návštevníci sa môžu tešiť aj na špeciálne premietanie svetových animovaných filmov v spolupráci s Fest Anča v Pistoriho paláci.

Slovenské premiéry a trvalá socha vo verejnom priestore
Biela noc každoročne podporuje vznik nových site-specific diel slovenských umelcov. Tento rok vás príde pozdraviť nadrozmerné rozprávajúce slnko od Matje!, uvidíte Zranené plátna Doroty Sadovskej, nekonečný digitálny priestor Mateja Kréna či Červený svet Lousyho Aubera. Tajomnú atmosféru zažijete na verejných záchodoch vďaka Lucii Luptákovej, Pavol Truben vás vráti do školských čias, konfrontáciu tradičnej kultúry a umelého sveta zvizualizuje Boris Vitázek. Prvýkrát verejný priestor obohatíme aj o trvalý vizuálny zásah na nábreží Dunaja pri Zuckermandeli. Viktor Frešo priestor promenády obohatí o svoj monumentálny autoportrét s názvom Circle head.

Program:

Diela dostupné od 12.00 - 24.00
Luke Jerram - iba s BN passom / Átrium FIF UK, Gondova 2
Brit Luke Jerram prináša na Bielu noc svoje monumentálne dielo Gaia, ktoré sa bude medzi návštevníkmi vznášať počas celého festivalového víkendu.

Filthy Luker & Pedro Estrellas / Eyes, Promenáda Eurovea, pri Starom moste, pia. sob. ned.
Britské duo Luker a Estrellas pretavuje vtipné kreslené scény do skutočných 3D objektov a vkladá ich do rôznych prostredí. Spoločne tak vytvárajú osobitý trojdimenzionálny street art napustený vtipom a humorom.

Filthy Luker & Pedro Estrellas / Octopus, Sklad č. 7, Eurovea City, pia. sob. ned.
Ako to vyzerá, keď komix ožíva v priestore? Predstavte si, že vaše mesto osídli obrovská chobotnica. A nebuďte prekvapení, ak počas prechádzky bratislavským nábrežím narazíte scénu ako z filmu.

Filthy Luker & Pedro Estrellas / Art Attack, River Park, Dvořákovo nám., pia. sob. ned.
​​​​​​Spadla z oblakov. Len pred pár sekundami. Neprehliadnuteľná a farebná. Taká je obrovská vesmírna raketa, ktorá počas víkendu zaparkuje na streche River Parku v Bratislave.

Plastique Fantastique / The Right Pill, Kunsthalle LAB, pia. sob. ned.
- Iba s BN passom

„Ako tvorcovia umenia a kultúry v Nemecku nestojíme mimo spoločenské dianie. Naopak, máme nohy pevne na zemi - a to presne na tej, na ktorej bol spáchaný jeden z najhorších zločinov štátu proti ľudskosti.”

Plastique Fantastique / The Big Mass, Hlavné nám., pia. sob. ned. - iba s BN passom
Prestížna umelecká skupina Plastique Fantastique prichádza na Bielu noc so svetovou premiérou diela The Big Mass (Veľká hmota). Vo verejnom priestore rozprestrie monumentálnu priesvitnú bublinu, ktorá v sebe ukrýva sedem samostatných objektov vytvorených z minulých projektov ako symbol recyklácie.

Cinzia Campolese / Broken Panorama, Sklad č.7, Eurovea City, pia. sob. ned. - iba s BN passom
Broken Panorama je jednou z audiovizuálnych inštalácií autorkinho projektu The Specular series, a teda série svetelných sôch vytvorených na princípe hry medzi svetelnými projekciami a svetlo odrážajúcimi plochami rozmiestnenými v priestore.

Cinzia Campolese / Lost Intersections, Sklad č. 7, Eurovea City, pia. sob. ned. - iba s BN Passom
V audiovizuálnej inštalácii Lost Intersections (Stratené križovatky) kanadsko-talianska vizuálna umelkyňa Cinzia Campolese pracuje s malými konvexnými povrchmi, koncentrovanými v strede miestnosti.

Numen / For Use, Zuckermandel, pia. sob. ned. - iba s BN passom
Ponorte sa do diela! Kolektív Numen/For Use vám to počas Bielej noci umožní. Dielo nazvané String (Povrázok) je samonosná a obývateľná spoločenská socha, ktorá sa zahráva s vašim zmyslom pre orientáciu a priestorové vnemy.

Lousy Auber / Červený svet, Exteriérová LED obrazovky, Landererova 12, pia. sob. ned.
Lousy Auber patrí k stáliciam Bielej noci. V minuloročnom projekte Breathe in Breathe out pracoval s fyzickým priestorom, v ktorom vizuálne spracoval tému dýchania. Tento rok prichádza s videoartom Červený svet, kde je hlavným vizuálnym motívom samotná farba ako odkaz na autorovu momentálnu obsesiu červenou v jej rôznych podobách a kontextoch.

Filip Šicko / The Essence of Knowledge, Nám. SNP pred Starou tržnicou, pia. sob. ned.
Socha vyjadruje základnú motiváciu ľudského poznania – nevyriešený problém. Metaforicky opisuje túžbu človeka nájsť odpoveď na nepoznané cez postupné hľadanie súvislostí až k finálnej odpovedi.

Viktor Frešo / Circle Head, Zuckermandel, pia. sob. ned.
Circle head je monumentálny objekt; veľká, žiariaca guľa so základnou kresbou očí a úst; umelcov autoportrét, ktorého estetika jednoduchých ťahov a okrúhlych pier odkazuje na tradičné kokeshi bábiky, ktoré sú aj dnes populárnou súčasťou japonskej kultúry, s množstvom fanúšikov a zberateľov po celom svete.

Katarína Komarová /Kalia, -1. podlažie Eurovea, pia. sob. ned. od 16.00 - 21.00
Terapeutická pomôcka, zážitková hračka, ale aj pôsobivý estetický zážitok. Interaktívny objekt Kalia dizajnérky Kataríny Komarovej vychádza z princípu kaleidoskopu, ktorý je prepracovaný na rotačný objekt - kaleidoskopické obrazce vznikajú v priezore objektu pohybom celého telesa.

Matej a Juraj Krén / Knihy - Obrazy, GMB Pálffyho palác, pia. sob. ned. - iba s BN passom
Matej Krén pripravil na výstavu v Pálffyho paláci tri nové diela. Sú vzájomne kontrastné, ale zároveň úzko prepojené s objektom knihy.

--------

Diela dostupné od 19.00 - 24.00Kit Webster / Axiom, Sad Janka Kráľa, pri soche Janka Kráľa, pia. sob. ned.
Najrozsiahlejšie digitálne dielo v histórii festivalu k nám tento rok zavíta až z Austrálie. Kit Webster vás v spolupráci so značkou IQOS vtiahne priamo do vizuálneho matrixu zo 700 000 svetelných bodov, poskladaných do troch symetrických objektov s odkazom na mestskú architektúru. 

Pavol Truben / Polarizácia, Telocvičňa Gymnázium Grösslingová, pia. sob. ned. - iba s BN passom
Polarizácia je site-specific inštalácia, ktorá prezentuje dialóg medzi dvomi stranami hľadajúcimi pravdu. Zobrazuje náladu v spoločnosti, kde sú názorové odlišnosti spôsobené rozdielnym prístupom k informáciám čoraz vypuklejšie a prerastajú až do výrazných celospoločenských konfliktov.

Róbert Farkaš / Galaxia, Dvorana MK SR, pia. sob. ned. - iba s BN passom
Umenie ako súhra svetla, zvuku a priestoru. Atmosferická multimediálna inštalácia Roba Farkaša v sprievode podmanivého rytmu hudby od STROONa vás pozýva priestor Dvorany Ministerstva kultúry nielen navštíviť, ale v ňom na pár chvíľ aj zostať, zintenzívniť vnímanie a nechať sa unášať na vlnách jednoduchej, ale efektnej audiovizuálnej poézie.

Nina A. Šošková / Brána pre Máriu Bartuszovú, Laurinská 19, pia. sob. ned
“Fyzická krehkosť. Jemnosť. Zraniteľnosť. Hra svetla a tieňa. Ľahkosť. Čistota. Nadpozemskosť. Tajomstvo života a smrti. Oblý tvar a biela farba. Kontrasty malých a veľkých objemov, vnútorných a vonkajších priestorov. Kontrasty, ktoré sú charakteristickými pre tvorbu výnimočnej slovenskej sochárky, M. Bartuzsovej (1936–1996).”

Lucia Luptáková / Keď svietim, tak som, Verejné toalety, Šafárikovo nám., pia. sob. ned.
Svetelná inštalácia Lucie Luptákovej čarovným a napínavým spôsobom zviditeľnuje architektúru jednej z prehliadaných a možno cielene ignorovaných budov v meste - verejných záchodov na Šafárikovom námestí.

Liz Von Graevenitz / Tales from the other side, Nádvorie Primaciálneho nám., pia. sob. ned. - iba s BN passom
Interaktívne divadlo, v ktorom sa publikum stáva hercami. Zastavte sa na nádvorí Primaciálneho paláca a prebuďte v sebe hravosť dieťaťa v tieňohre vizuálnej umelkyne Liz Von Graevenitz!

Boris Vitázek / Problém mimo kontext, Kostol Klarisiek, pia. sob. ned. - iba s BN passom
“Problém mimo kontext” skúma limity ľudskej skúsenosti v konfrontácii medzi tradičnou kultúrou a vznikajúcim svetom umelého života. Masky, obleky a folklórne rituály z celého sveta splývajú do nových hybridov pod dohľadom neznámych digitálnych entít, ktoré sa pohybujú v pozadí ako leviatani z inej dimenzie, vytvárajúc nové kulty, formy a neočakávané situácie.

Dorota Sadovská / Zranené plátna, Výklad OD MY, Kamenné nám., pia. sob. ned.
Zranené plátna sú projektom, ktorý slovenská výtvarníčka Dorota Sadovská pripravila špeciálne pre Bielu noc. Venovaný je však ľuďom bez domova a tým, ktorí aj napriek streche nad hlavou patria k nechceným a neakceptovaným, pretože nespĺňajú spoločenské požiadavky, normy či ideály.

BN label / Magic Lido: Lido, view point promenáda Eurovea, pia, sob, ned
Lido ožíva! Kedysi obľúbené a frekventované prírodné kúpalisko medzi dvoma mostami sa počas Bielej noci prebudí zo svojho dlhoročného spánku.

----------Diela dostupné v konkrétny časVJ Suave / tagtool Workshop, Fasáda OD MY, Kamenné nám., sob. od 19.00 - 24.00
Aplikácia Tagtool je digitálny nástroj určený pre systém iOS, ktorý užívateľom umožňuje maľovať, animovať a premietať zároveň. Vďaka týmto funkciám môžu vznikať individuálne aj kolaboratívne vizuálne diela premietané v reálnom čase na takmer akomkoľvek mieste.

VJ Suave / Suaveciclo performance, začiatok prechádzky na Kúpeľnej ulici, pia. sob. ned. o 20.00 (po 60 min.)
Suaveciclos konečne na Slovensku! Pridajte sa na čarovnú audiovizuálnu prechádzku ulicami Starého mesta a staňte sa divákmi pohyblivého predstavenia z dielne svetoznámych digitálnych umelcov VJ Suave.

Ariadna Vendelová a kolektív LA LYRA / Birds, Hviezdoslavovo nám. za sochou Dievča so srnkou, sob od 19.00 do 23.00 každú hodinu (po 20 min.)
Príďte sa nechať unášať na vlnách atmosferického predstavenia tanečno-akrobatického súboru LA LYRA. Performance s názvom Birds (Vtáky) skúma pocity tela, ktorého bytie je vymedzené na limitovaný priestor a čas.

Kino Fest Anča / Najlepšie aniované filmy pre deti 2019, Kino Film Europe, pia, sob, ned. od 15.00 - 18.00 - iba s BN passom
Organizátori Medzinárodného festivalu animácie Fest Anča vás počas Bielej noci pozývajú do kina! Na podujatie prinesú kolekciu najlepších krátkych filmov od súčasných autorov, ktoré inde neuvidíte.

Veronika Kocourková / Tresky plesky, Tyršovo nábrežie pod Starým mostom, sob. od 19.00 - 24.00
Zavlňte sa v rytme hudby a morských vĺn priamo na brehu sladkovodného Dunaja! Na dobrodružnú cestu vás v sobotu po zotmení pozve Veronika Kocourková spolu s postavičkami z jej autorského animovaného seriálu, Tresky Plesky.

Matje! / Oživlo VI., Panorama Park, Pribinova 19, sob. od 19.00 - 24.00
Biela Noc je na Slovensku už desiaty rok - a Slnko na ňu ani raz nepozvali! Tentokrát však veľký žltý kotúč príde a svoje lúče sebavedome rozprestrie na výškovej budove Tower 115 v Panorama parku. Náramne si užije najmä komentovanie diania v okolí.

Dorota Sadovská / Doba plastová, objekt Plastique Fantastique, Hlavné nám. - iba s BN passom
Performance Doba plastová (Plastic Age) komentuje v baletno-trashovej estetike každodenný život a zameriava sa na predmety, ktoré nás obklopujú.

Katedra intermédií VŠVU / Čo by sa stalo, keby sme pohltili všetko svetlo?, nádvorie VŠVU, Hviezdoslavovo nám. 18, sob. od 19.00 - 24.00
Študenti Katedry intermédií vo svojej naratívnej performance pracujú s tmou ako hlavným výrazovým prostriedkom. Pod starou lipou na nádvorí VŠVU rozvíjajú pohybom, ale aj vizuálnymi a zvukovými zložkami, myšlienky o starostlivosti, striedmosti a postavenia sa strachu zo smrti.

VŠMU / Labyrintárium, Štúdio Kaplnka, Ventúrska 3, sob od 19.00 - 24.00
“Vytvorili sme priestorový objekt so špecifickým dizajnom určeným k odhaľovaniu nevideného a nepoznaného, objavovaniu svojich vlastných emócií v spojitosti so svetlom, situáciou či priestorom apelujúcim na senzorické systémy tela.”

Katarína Brestovanská a Martin Kosorín / Dual, Koncertná sála, Staromestské centrum kultúry a vzdelávania, Pistoriho palác, pia. o 20.00 a 22.00 (45 min.) - iba s BN passom
Predstavenie D U A L je výsledkom spolupráce choreografky a tanečníčky Kataríny Brestovanskej a hudobníka Martina Kosorína. Predstavenie vychádza z výskumu, počas ktorého sa vytvárali a ladili hudobné nástroje – drevené kontajnery, s pripevnenými piezo-elektrickými snímačmi. Tie snímajú vibrácie materiálu, spôsobené najmä pohybmi tanečníka v kontajneri.

Zmena program vyhradená

Oficiálna stránka festivalu

Off program
BN Label - digitálna výhliadka z VÚB banky
VÚB MAĽBA 2019 - výstava
STELLA Project - prednáška
Róbert Makar - výstava
Ján Šipöcz - výstava
Kolektívna výstava diplomových prác AVU Praha
Anna Štefanovičová - výstava
Ľubomír Slovinský - 3D mapping
Zuzana Mitošinková a Jana Kobolková - workshop pre deti
Noizz Think About - diskusia
Džumelec - koncert pre deti

---------

Praktické info: 
27. - 29. sept., 
každý deň od 12:00 do 24:00!

 Biela noc už tradične ponúka atmosferickú prechádzku mestom za súčasným umením vo verejných priestoroch od dvorov, cez ulice až parky, všetkým účastníkom zdarma. Časť programu je však spoplatnená. 

Vstupenky na platenú časť festivalu bude možné zakúpiť online, priamo na oficiálnych stránkach Bielej noci

K dispozícii sú trojdňové permanentky BN PASS v sume 15 Eur. Deti do 15 rokov, dôchodcovia a ZŤP majú na všetky časti Bielej noci vstup voľný.

Počas bielonočného víkendu predaj pokračuje priamo v uliciach mesta v určených BN stánkoch na nasledovných adresách:
River Park
JTRE pláž
Primaciálny palác

Oficiálne otvorenie festivalu sa koná v piatok, 27. septembra, o 20:00 v priestore pred Zuckermandelom, na Žižkovej ulici. Jeho súčasťou je slávnostné odhalenie monumentálneho objektu Circle Head z dielne jednej z najvýraznejších osobností súčasnej výtvarnej scény na Slovensku a v Čechách, Viktora Freša. Tento objekt vďaka spolupráci s partnerom festivalu, JTRE, zostáva v Bratislave aj po skončení festivalu.

S lepšou orientáciou v programe aj v uliciach mesta pomôže aj tento rok dvojjazyčná mobilná aplikácia, na ktorej vývoji sa podieľala VÚB banka. Veľkou výhodou je okrem všetkých dôležitých informácií na jednom mieste tiež možnosť nastaviť si notifikácie.