Print this page

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) zverejnila tlačovú správu k aktuálnemu stavu justície.

 

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) víta odsúhlasenie sprísnenia sudcovských zásad etiky, ale poznamenáva, že hlavným problémom je vynucovanie aj doterajších pravidiel správania sudcov, a to vrátane tých, ktoré stanovuje zákon.

„Spôsob realizácie plánovaného preverenia majetkov sudcov z Kočnerovej Threemy bude indikátor toho, či súdnictvo svoju očistu myslí vážne. Keďže takéto návrhy mali prísť už oveľa skôr, vyslovujeme obavu, či sa tu nejedná len o zastieracie manévre bez reálneho účinku. Súdna rada mala totiž voči Jankovskej, Haitovej, Sklenkovi, Repákovej, Cvikovej, Maruniakovej, Lindtnerovi konať už dávno, a to nie len pod tlakom informácií z médií,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík.

Strana SaS vyzýva aj ostatné orgány, v ktorých kompetencii je riešenie disciplinárnych a trestných stíhaní mocných osôb z justície a prokuratúry vyskytujúcich sa v Kočnerovej Threeme, aby s najväčšou urgentnosťou konali. „Disciplinárne konania a preverovania majetkov už mali napríklad byť dávno rozbehnuté aj v prípade bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku,“ myslí si poslanec NR SR za SaS a tímlíder strany pre spravodlivosť Alojz Baránik.

Liberáli tiež vyzývajú prokuratúru, aby nekompromisne pristupovala k zaisťovaniu majetku tých, ktorí sú obvinení z trestných činov, kde hrozí trest prepadnutia majetku. „Aby sa opäť nestalo to, čo sa stalo v prípade Baštrnák, kedy pre zjavne preferenčný prístup voči obvinenému nebol zaistený jeho majetok. Ten bol v dôsledku toho následne prevedený na tretie osoby, čím sa skomplikovali možnosti ozajstnej realizácie uloženého trestu prepadnutia majetku,“ uzavrel Alojz Baránik.