Print this page

Finančná správa vypustila deravý softvér, vďaka ktorému môžu podvodníci ešte viac okradnúť štát. OĽANO vyzýva premiéra Petra Pellegriniho a ministra financií Ladislava Kamenického, aby okamžite vyvodili zodpovednosť.

 

Finančná správa má na krku megaškandál. Riešenie, ktoré malo vybrať viac daní do rozpočtu, sa práve ukázalo ako deravé. Štát doslova ponúka nástroj pre podvodníkov, vďaka ktorému môžu ešte viac okrádať štát. „Vždy, keď táto vláda pripraví nejaké riešenie, sprevádza ho škandál. Je to tak aj v prípade systému e-kasa, ktorá by mala online evidovať tržby a zasielať ich na Finančnú správu. Dnes sme sa však dozvedeli, že systém je deravý. Celé toto opatrenie, ktoré malo priniesť vyšší výber daní, môže pripraviť občanov o ďalšie stovky miliónov eur,“ upozornil tieňový minister financií a hospodárstva Eduard Heger.

OĽANO tak reagovalo na zistenia Investigatívneho centra Jána Kuciaka, ako sa dá obísť systém, ktorý mal chrániť zapisovanie tržieb. „Veľmi rýchlo nainštalovali tzv. emulátor, ktorý vyradí z prevádzky chránené dátové úložisko, a kasa funguje bez toho, aby zapisovala údaje. Dokonca ich nemusí ani posielať na finančnú správu a vie vydať pokladničný blok, ktorý je identický s originálom,“ vysvetlil Heger s tým, že ak si aj chce zákazník v aplikácii „Over si doklad“ overiť, či blok bol zaregistrovaný na finančnej správe, dostane informáciu, že doklad ešte nie je zaevidovaný.„Zákon totiž dovoľuje, že ak je pokladňa offline, tak musí doposlať doklad do 48 hodín. Predajca sa môže ohradiť že má výpadok internetu a že sa to zaregistruje do 48 hodín. Budú si zákazníci po 48 hodinách overovať doklad? Určite nie!,“ pokračoval Heger.

OĽANO už pred spustením e-kasy upozorňovalo na hrozby a nedostatky systému. „Predložili sme návrh zákona, ktorý riešil vtedajšie opatrenie a mal znížiť dieru v systéme, ktorý chcela riešiť finančná správa. Samozrejme, zhodili ho zo stola a priniesli na trh riešenie, ktoré bude v skutočnosti ešte viac okrádať štátny rozpočet,“ vyjadril sa Heger, podľa ktorého vytvorený systém vyhovuje ďalším ľuďom, akými sú Kočner, Bašternák a podobní.

Expert na ekonomiku a podnikanie Peter Kremský upozorňuje, že na konci dňa štát príde nielen o DPH, ale aj o dane z príjmov právnických osôb, keďže podnikateľ si zníži tržby a prizná nižší zisk. „Je hanbou štátu, že na možnosť obídenia systému museli prísť opäť novinári, a nie polícia alebo samotná finančná správa. Podobne ako pri Bašternákovi a Kočnerovi, aj vtedy na ich podvody museli najprv prísť novinári, a úrady to začali riešiť až po tlaku médií a opozície,“ uviedol Kremský, ktorý považuje takúto nečinnosť inštitúcií za obrovský problém. „V každej krajine existujú podvodníci, ale v každej slušnej krajine štátne orgány bojujú s podvodníkmi,“ pokračoval. "Na Slovensku však firma, ktorá v oblasti dodávky fiškálnych pamätí nikdy nepodnikala, navyše je spájaná s prepojením na manažérov Finančnej správy, ale ešte za podozrivých okolností dostane zvýhodnenie pri dodávke modulov."

„Vyzývame hlavne prezidentku finančnej správy, aby okamžite predstavila opatrenia, akými chce zabrániť daňovým únikom, ktoré poskytuje tento systém. Zároveň vyzývame premiéra Pellegriniho a ministra financií Ladislava Kamenického, aby vyvodil zodpovednosť. Takýto systém nemal byť uvedený do života, na čo sme poukazovali my, ako aj odborná verejnosť. Dnes sa toto riziko potvrdilo a je za to zodpovedná finančná správa,“ dodal Eduard Heger.