Print this page

Slovenská republika musí byť pripravená na ekonomickú krízu, ktorá reálne môže nastať. Jedným z riešení je aj ústavné zavedenie výdavkových stropov. Vo svojej reakcii na varovanie MMF to uviedla strana Sloboda a Solidarita (SaS).

 

„Dosluhujúca vláda Smeru po sebe zanecháva nášľapné míny. V krízových rokoch 2009-2010 vláda Smeru ukázala, že nevie hospodáriť v zlých časoch. Strana Smer nám však aktuálne dokázala, že nie sú schopní zodpovedne hospodáriť ani v dobrých časoch. Slovensko vôbec nepripravili na horšie časy. Keby bola vláda aspoň trochu zodpovedná, nemohol by už od roku 2017 rásť rozpočtový deficit. Konsolidačné úsilie vlády teda skončilo v roku 2017– v ekonomicky najlepších časoch,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík.

Keďže existuje maximálny strop na deficit v EÚ na úrovni 3% HDP, znamená to podľa liberálov, že pred krízou by mali byť verejné financie v čo najlepšej kondícii. „Na to by stačil aj obyčajný autopilot. Napriek sľubom vlády, je rozpočet 2020 pripravený ako deficitný. Navyše, je pripravený úplne nerealisticky, obsahuje v sebe príjmy, ktoré ešte parlament neschválil, ako napríklad daň z tabaku. Na druhej strane nezahŕňa výdavky, ktoré už sú parlamentom schválené. Prezentovaný deficit 0,5% HDP je nemožné dosiahnuť,“ tvrdí poslanec NR SR za SaS a člen finančného výboru Marián Viskupič.

NBS prognózuje deficit na úrovni 1,5% HDP, prognóza Európskej komisie na úrovni 1,2% HDP. Aj toto jednoznačne potvrdzuje, že vláda klame. „Slovensko potrebuje zodpovednú vládu, avšak vláda Smeru to nie je. Netýka sa to len budúcich záväzkov vlády, ktoré narástli o takmer 300 mld. eur od roku 2016. Súvisí to aj s krachom udržateľnosti nášho dôchodkové systému. Ihneď, ako budeme vo vláde, presadíme desiatky opatrení zameraných na zastavenie plytvania. A ak kríza naozaj príde, budeme sa snažiť zmierniť jej dôsledky – aj ústavným zavedením dlhodobých výdavkových stropov, tak, ako to predpokladal zákon o dlhovej brzde z roku 2011,“ uzavrel europoslanec a tímlíder pre verejné financie Eugen Jurzyca.