Print this page

Tribún Nežnej revolúcie Ján Budaj spolu s predsedom hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) Igorom Matovičom dnes pozvali verejnosť a predstaviteľov demokratickej opozície na spomienkové podujatie VEREJNOSŤ ZA SPRAVODLIVOSŤ, ktoré sa uskutoční pri príležitosti 30. výročia 17. novembra 1989 na Námesti SNP v Bratislave.

 

V rámci podujatia sa v sobotu 16. novembra medzi 14 – 16 hod. na Námestí SNP uskutoční ukážka autentických dobových policajných áut a policajnej techniky, ktorá zasahovala počas demonštrácií v Novembri 89. V nedeľu 17. novembra čaká na účastníkov podujatia na rovnakom mieste od 16:00 hod. jedinečné vystúpenie kapely Tublatanka. S príhovormi vystúpia tribúni Nežnej revolúcie, a takisto zástupcovia všetkých strán demokratickej opozície, z ktorých už väčšina potvrdila účasť.

Ako uviedla jedna z hlavných osobností a tribún Novembra 89 Ján Budaj, Námestie SNP v Bratislave pripomína okamihy, kedy spoločnosť verila, že o 30 rokov budeme oveľa ďalej. „Žiaľ, otázka spravodlivosti sa nepohla z miesta. Práve preto sa zhromaždenie, na ktoré pozývame volá VEREJNOSŤ ZA SPRAVODLIVOSŤ. Hlavnými požiadavkami hnutia VPN totiž bolo, aby sa súdilo férovo, aby prokurátori boli nezávislí, aby štátne inštitúcie neboli plné straníkov. Pripomíname to znovu a pozývame ľudí, ako aj predstaviteľov politických síl, aby prišli a spolu s nami sa zasadili o spravodlivosť,“ uviedol Ján Budaj a dodal: „Revolúcia neskončila, revolúcia trvá v každom, kto chce mať zo Slovenska slušný a spravodlivý štát.“

Aj podľa predsedu hnutia OĽANO Igora Matoviča revolúcia stále trvá. „Trvá však iba v každom z nás, ktorí si pamätáme, za čo sme vtedy bojovali, a v mraze štrngali kľúčmi na námestiach,“uviedol Igor Matovič, ktorý vyjadril radosť nad tým, že v nedeľu bude na Námestí SNP opäť prítomný Ján Budaj, ktorý v novembri 1989 dodával ľuďom odvahu. „Som taktiež rád, že tu s nami bude aj kapela Tublatanka, ktorá v novembri 1989 požičala tribúnom revolúcie kľúčovú aparatúru, a to aj napriek tomu, že im hrozili perzekúcie a prenasledovanie,“ vyjadril sa Matovič s tým, že práve preto teraz na pódium pozývajú kapelu Tublatanka.

„Pozývame všetkých ľudí dobrej vôle, ktorí cítia spolu s nami, že revolúcia neskončila a stále trvá. Stále máme o čo bojovať – o slobodu, pravdu a spravodlivosť. Budeme veľmi radi ak ľudia prídu a spoločne si dôstojne pripomenieme November 89,“uzavrel Igor Matovič.