Print this page

Náklady na let vládneho špeciálu, ktorým bol 26. júla 2017 unesený vietnamský občan Trinx Xuan Thanh by mali byť zosobnené bývalému ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi. Vo svojom stanovisku to uviedla strana Sloboda a Solidarita (SaS).

 

„Ministerka vnútra Denisa Saková mi jednoznačne potvrdila, že ministerstvo fakturovalo v októbri 2017 vietnamskému Ministerstvu verejnej bezpečnosti 17 065,51 eur za využitie vládneho špeciálu do Moskvy. Zároveň Saková priznala, že doteraz faktúru z Vietnamu nikto nezaplatil a následne bola na pokyn Roberta Kaliňáka stornovaná. Tomuto konaniu by sa nemali len bezprizorne prizerať a preto žiadame bývalého ministra Kaliňáka, aby túto faktúru zaplatil,“ uviedol podpredseda NR SR za SaS a tímlíder strany pre zahraničnú politiku a politický systém Martin Klus.

Napriek veľkej snahe zamiesť celú kauzu únosu pod koberec, ostáva podľa SaS stále veľa nezodpovedaných otázok. „Je evidentné, že súčasná vláda nemala nikdy záujem vyšetriť celú kauzu, pretože by to neznamenalo len medzinárodnú blamáž, ale aj pád vlády. Ak však dostaneme po voľbách dôveru od občanov, spravíme všetko pre to, aby bol tento únos opätovne a hlavne nezávisle vyšetrený,“ uzavrel Martin Klus.