Print this page

Hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) je pripravené podporiť akúkoľvek ústavnú zmenu zákona, aby ľuďom ako je Ján Počiatek bol okamžite zhabaný majetok. Uviedol to dnes predseda hnutia OĽANO Igor Matovič v reakcii na zverejnenú nahrávku medzi bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom a bývalým ministrom financií za stranu Smer Jánom Počiatkom o mediálnej stratégii v kauze Lemikon.

 

Matovič vyzval premiéra Petra Pellegriniho, aby vyvinul legislatívnu iniciatívu na to, aby akékoľvek nahrávky, ktoré dokazujú trestnú činnosť, boli automaticky použiteľné aj ako dôkaz v trestnom konaní. „Ak neviete napísať ten zákon, tak choďte do Talianska, zoberte si zákon, ktorým konfiškujú majetok mafiánom a iba ho preložte. Nemusíte sa vôbec narobiť. My vám ten zákon podporíme,“ uviedol líder Obyčajných s tým, že OĽANO je pripravené podporiť takýto zákon svojimi hlasmi. „Za celý čas, ako je Peter Pellegrini premiérom tejto krajiny, neurobil ani jeden jediný legislatívny krok, ktorý by umožnil ísť po krku mafiánom, alebo ktorý by umožnil zhabať majetok skorumpovaným ľuďom, ako je Ján Počiatek či Robert Kaliňák,“ doplnil Matovič.

Podľa Matoviča vie Peter Pellegrini o skutočnostiach z nahrávky už najmenej pol roka, keďže pol roka o nej vedel už aj Matovič. „Ja ako radový poslanec o tej nahrávke viem pol roka. Nemal som jej obsah, ale vedel som, že existuje. Kto na nej je a čo hovorí. Ale dôkazy som v ruke nemal," vyjadril sa Igor Matovič. „Dnes má dôkazy v rukách celé Slovensko. Preto sa pýtam, čo Peter Pellegrini za toho pol roka urobil preto, aby tomuto človeku bol zaistený majetok? Čo urobil pre to, aby takémuto človeku vykonali domovú prehliadku, aby takýto človek už sedel vo vyšetrovacej väzbe? Všetci vieme, čo Peter Pellegrini urobil. Neurobil nič," dodal Matovič.

Kšefty Jána Počiatka podľa I. Matoviča po celý čas kryl jeho stranícky predseda Robert Fico. „Myslí si snáď ešte niekto na Slovensku, že Robert Fico nevedel, v čom Ján Počiatek lieta? Treba sa pozrieť na to, ako sa vyjadroval a ako ho hájil po tom, ako vyšla najavo kauza Lemikon,“ povedal Matovič a dodal: „Takýchto nahrávok sú desiatky až stovky. Ľudia ich majú k dispozícii a príde ten čas, kedy ich vytiahnu.“