Print this page

 Strana Sloboda a Solidarita (SaS) hodnotí parlamentnú diskusiu o rozpočte ako frašku, v ktorej neboli vypočuté odborné argumenty a do rozpravy sa zapájala výhradne len opozície. A to aj napriek tomu, že Robert Fico chcel vytvoriť dostatočný priestor na kvalitné prerokovanie zákona roka.

 

„Zostaviť vyvážený, zodpovedný a udržateľný rozpočet je umenie aj v štandardnom prostredí. Dnes, v čase nahrávok z Kočnerovej Threemy, je priam nemožné uveriť, že schválený rozpočet je realistický. V sude je navŕtaných príliš veľa dier, aby ho pán minister dokázal naplniť. Dokonca aj minister Ladislav Kamenický musel priznať, že je zle a preto navrhol limitov strop na výdavky pre celú verejnú správu. Hroziaci deficit 2020 je rovnaká hodnota ako celé naše zlaté rezervy nazhromaždené za sto rokov. Aj toto dokazuje, ako populisticky vláda Smeru narába s peniazmi nás všetkých,“ uviedol poslanec NR SR za SaS a člen finančného výboru Marián Viskupič.

Nová vláda tak bude musieť podľa SaS vo svojom programovom vyhlásení vyslať jasný signál, že nasmeruje Slovensko k dlhodobo udržateľným verejným financiám. „Tiež bude dôležité dodržiavať, na rozdiel od predchádzajúcej vlády, zákon o dlhovej brzde. Naša krajina nepotrebuje uťahovanie opaskov, potrebuje vyššiu efektívnosť. Potrebujeme z každého eura získať maximum. Aj preto sme nemohli hlasovať za predložený štátny rozpočet. Máme za to, že i rozpočtové provizórium by bolo lepším a férovejším riešením,“ uzavrel Marián Viskupič.