Print this page

Medzinárodný festival animovaných filmov sa začne o necelý mesiac a v slovenskej premiére predstaví to najlepšie zo svetovej produkcie. Väčšinu z premietnutých diel diváci nebudú mať šancu už uvidieť kdekoľvek a kedykoľvek na Slovensku.

„Jedným z najpozoruhodnejších filmov je animovaný celovečerák Christophera Sullivana V zajatí duchov (Consuming Spirits)." hovorí riaditeľka festivalu Eva Pavlovičová a pokračuje: „Už samotný názov napovedá, že rozhodne nejde o detskú rozprávku. Animácia, na ktorej tvorcovia pracovali neuveriteľných 15 rokov, sa vyznačuje obrovským citom pre detail a remeselným perfekcionizmom." Vo filme sa veľmi funkčne kombinuje plôšková, kreslená a stop motion animácia. Bravúrne vytvára svojskú skľučujúcu atmosféru sveta, v ktorom sa väčšina postáv pohybuje na hranici medzi psychofarmakami a zlým tripom. Tieto odporné postavy však predvedú najkrajší filmový zážitok, aký ste kedy videli.
Ďalšou lahôdkou je španielsky celovečerák Ignacia Ferrerasa Vrásky (Arrugas). Film vznikol podľa predlohy rovnomenného komixového románu Arrugas od Paca Rocu, ktorý zaň získal v roku 2008 Národnú cenu. Ide o príbeh dvoch starších pánov Emilia a Miguela žijúcich v domove dôchodcov. Emilio sa sem presťahoval len nedávno. Má Alzheimera v počiatočnom štádiu a Miguel s priateľmi sa mu pokúšajú pomôcť, aby neskončil na obávanom hornom poschodí pre „nesamostatných klientov", odkiaľ niet návratu. Vymyslia si preto bláznivý plán, ktorý naplní ich jednotvárny život humorom a nehou. Lebo hoci si niekto môže myslieť, že ich život sa už skončil, oni práve začali žiť odznova.
Kultový animátor Don Hertzfeldt, ktorý má na konte nomináciu na Oscara, spojil vo svojom celovečernom filme Dnes je krásny deň (It's Such a Beautiful Day) tri krátke snímky: Všetko bude
v poriadku (Everything will be OK, 2006), Som na teba hrdá (I Am So Proud of You, 2008) a Dnes je krásny deň (It's Such a Beautiful Day, 2011). A tak sa po prvý raz rozpovie celý príbeh hlavného hrdinu Billa. Všetky tri časti boli vytvorené pomocou starej 35 mm kamery, ktorá bola zostrojená v roku 1940 a je jednou z posledných funkčných kamier svojho druhu v Amerike. Vďaka tejto technológii Don Hertzfeldt vytvoril vizuálne vynimočný obraz.
„Tragický, poetický, ale aj nesmierne zábavný je švédsko-nemecký film Chladený Tito (Tito on Ice) Maxa Anderssona a Heleny Ahonen." prezradil dramaturg Fest Anče Maroš Brojo. „Max Andersson a Lars Sjunnesson sú švédski tvorcovia komixu Bosnian Flat Dog. Celkom originálne sa snažia spropagovať svoju knihu, a to cestovaním po krajinách bývalej Juhoslávie. Nuž a v chladničke so sebou vezú mumifikovaného maršala Tita. Na ceste spoznávajú množstvo ľudí z post-juhoslovanskej nezávislej kultúrnej scény. Dostávajú sa na čoraz podivnejšie miesta a začínajú spochybňovať samých seba i okolitú realitu."
V slovenskej premiére budú uvedené aj filmy v medzinárodnej súťaži Anča Award, medzinárodnej súťaži študentských filmov Anča Student Award a medzinárodnej súťaži videoklipov Anča Music Video Award.

www.festanca.sk